Oficiali importanți ai Franței, Italiei, Germaniei și UE discută de urgență situația haotică din Lampedusa

Data publicării:
Imigranți africani în Lampedusa
Insula italiană Lampedusa se confruntă cu o urgență umanitară uriașă după venirea unui număr mare de imigranți. Foto: Profimedia Images

Oficiali de rang înalt ai guvernelor Franței, Italiei și Germaniei, dar și a Consiliului și Comisiei UE se vor reuni, sâmbătă după-amiază, pentru a discuta despre situația de urgență umanitară de pe insula italiană Lampedusa, unde un număr uriaș de migranți au debarcat pe parcursul ultimelor zile. Informațiile vin din surse apropiate de ministrul francez de interne, Gerald Darmanin.

Reuniunea are loc în contextul afluxului de migranţi care a făcut ca în trei zile să ajungă aproximativ 8.500 de persoane în insula italiană Lampedusa, una dintre principalele porţi de intrare a imigranţilor ilegali în Europa, caz ce a relansat dezbaterea despre împărţirea responsabilităţilor în interiorul UE cu privire la solicitanţii de azil.

Conferinţa a fost propusă, vineri, de ministrul francez Gerald Darmanin după o şedinţă cu poliţia, jandarmeria, serviciile de imigraţie şi de informaţii interne, precum şi cu prefecţii regiunilor Bouches-du-Rhone, Hautes-Alpes şi Alpes-Maritimes.

Vineri dimineaţa, Darmanin a discutat, de asemenea, cu omologii săi italian, Matteo Piantedosi, şi germană, Nancy Faeser.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa, duminică, în Lampedusa alături de şefa guvernului italian, Giorgia Meloni.

De luni până miercuri, aproximativ 8.500 de persoane au ajuns în Lampedusa la bordul unui număr de 199 de ambarcaţiuni, potrivit datelor ONU.

Centrul de primire pentru migranţi construit pe insula Lampedusa a fost proiectat pentru cel mult 400 de persoane. În aceste condiţii, câteva mii dintre migranţii sosiţi în Lampedusa au fost transferaţi, vineri, pe insula Sicilia.

Citiți și: Macron spune că UE trebuie să ajute Italia după ce insula Lampedusa a fost „inundată” de migranți

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri