Olanda l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, după reacția Moscovei la procesul zborului MH17. „Este absolut inacceptabil”

Data publicării:
prabusire zbor mh17 (21)
Pe 17 iulie 2014 avionul de pe zborul MH17, un Boeing 777, zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur atunci când, potrivit anchetatorilor, a fost lovit de o rachetă deasupra regiunii Doneţk, aflată sub controlul separatiştilor pro-ruşi. Majoritatea victimelor erau cetăţeni olandezi. Sursa foto: Profimedia Images

Ministerul de Externe olandez l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei la Haga, după ce Moscova a denunţat un „verdict politic” în procesul asupra prăbuşirii zborului MH17 al Malaysia Airlines în 2014.

„Făcând aceasta, Rusia discreditează statul de drept olandez. Aceasta este absolut inacceptabil”, subliniază Ministerul Afacerilor Externe al Ţărilor de Jos într-un comunicat, la o zi după condamnarea a doi cetăţeni ruşi şi unuia ucrainean la închisoare pe viaţă.

„Din acest motiv ambasadorul Rusiei a fost convocat în această după-amiază (vineri) şi i s-au cerut explicaţii”, adaugă ministerul, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Ruşii Igor Ghirkin şi Serghei Dubinski şi ucraineanul Leonid Harcenko au fost declaraţi vinovaţi de crimă şi de a fi jucat un rol în doborârea avionului MH17 în 2014, deasupra Ucrainei. Ei au fost condamnaţi în contumacie de un tribunal olandez, pentru că au refuzat să asiste la procesul care a durat doi ani şi jumătate.

Rusul Oleg Pulatov, singurul care a fost reprezentat de un avocat, a fost achitat.

Rusia a denunţat imediat o „decizie politică”.

„Procesul din Ţările de Jos are toate şansele să devină unul dintre cele mai scandaloase din istoria procedurilor judiciare”, a reacţionat joi, într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe rus.

Cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului au fost ucişi în timp ce avionul ce făcea legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur a fost lovit, deasupra estului Ucrainei aflat în mâinile separatiştilor proruşi, de o rachetă BUK identificată ca provenind de la cea de-a 53-a brigadă de rachete antiaeriene din Kursk, în Rusia, a precizat tribunalul.

Moscova a negat întotdeauna orice implicare în această tragedie şi a refuzat să extrădeze vreun suspect, afirmând că aceasta este ilegal în virtutea legii ruse.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri