Doi ruși și un ucrainean, condamnați la închisoare pe viață pentru doborârea zborului MH17, în 2014

Data actualizării: Data publicării:
epava avion mh17 si un om printre ramasite
Epava avionului MH-17 doborât deasupra Ucrainei. Foto: GettyImages

Un tribunal din Haga a condamnat la închisoare pe viață trei bărbați, doi ruși și un ucrainean, pentru doborârea zborului MH17, al companiei Malaysia Airlines, care survola Ucraina în 17 iulie 2014. Un al patrulea bărbat a fost achitat, scrie BBC. Prăbuşirea avionului a cauzat moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord.

Instanța a găsit vinovați de prăbușirea avionului doi cetățeni ruși și un cetățean ucrainean pentru următoarele:

-Igor Girkin (Strelkov) – cetățean al Rusiei – din vara anului 2014, ministrul Apărării al autoproclamatei RPD, un ofițer FSB în retragere;

-Serghei Dubinsky – cetățean al Rusiei – din vara anului 2014, ofițer superior în retragere al serviciilor secrete militare rusești;

-Leonid Kharchenko – cetățean al Ucrainei – pentru vara anului 2014, comandantul unității de informații militare a „armatei RPD”.

Instanța a recunoscut că Girkin, Dubinsky și Kharchenko au jucat un rol semnificativ în coordonarea traseului, transportul și protecția Buk-urilor. În același timp, instanța a fost de acord cu concluziile investigației potrivit cărora niciunul dintre condamnați nu a participat personal la lansarea rachetei care a doborât Boeing-ul.

Acuzatul Oleg Pulatov – un cetățean rus, pentru vara anului 2014, locotenent-colonel în rezerva Forțelor Aeropurtate ruse – a fost achitat.

Instanța a găsit dovezi convingătoare că avionul a fost doborât de o rachetă Buk lansată de la ferma Pervomaisky, în apropiere de Snizhne. Acest lucru este susținut de numeroase studii și mărturii.

Judecătorul a declarat că a fost imposibil de stabilit din materialele cazului cum anume a acționat echipajul Buk în momentul lansării rachetei, cine anume a dat instrucțiuni echipajului să lanseze racheta și cum s-a întâmplat acest lucru.

Procesul a durat doi ani şi jumătate şi mai poate face obiectul unei proceduri de recurs. Numeroşi apropiaţi ai victimelor au venit joi să asiste la verdictul instanţei, în faţa unui tribunal bine securizat în apropierea aeroportului Schiphol, de unde decolase avionul.

Rusia a negat orice implicare în atacul asupra zborului MH17 şi a refuzat să extrădeze suspecţii, pretextând că extrădarea ar fi ilegală conform legislaţie ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi pe Twitter ''a decizie importantă'' a tribunalului olandez. ''Pedepsirea tuturor atrocităţilor ruse - atât de ieri cât şi de azi - va fi inevitabilă'', a completat el.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri