Video ONU acuză Coreea de Nord că a încălcat drepturile omului cu scopul de a se militariza

Data actualizării: Data publicării:
kim jong un la microfon in parlament
Kim Jong-un, dictatorul din Coreea de Nord Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord este acuzată în Consiliul de Securitate al ONU de încălcări „atroce” şi „neimaginabile” ale drepturilor omului ale populaţiei nord-coreene, în scopul dezvoltării programelor sale de înarmare nucleară şi balistic, relatează AFP, potrivit News.ro. 

„Multe încălcări la care mă refer susţin creşterea militarizării RPDC (Republica Populară Democratică Coreeană)”, a acuzat joi, într-o legătură video, Înaltul Comisar Onu însărcinat cu Drepturile Omului Volker Türk.

La cererea Statelor unite, care prezidează în august Consiliul de Securitate al ONU, o reuniune publică, prima din 2017,  a fost consacrată exclusiv drepturilor omului în Coreea de Nord.

De exemplu, a detaliat Türk, „recurgerea la scară mare la muncă forţată, inclusiv a deţinuţilor politici şi elevilor la strânsul recoltelor, confiscarea salariilor muncitorilor din străinătate, toate acestea susţin aparatul militar de stat şi capacitatea sa de a fabrica armament”.

Consiliul a invitat un „tânăr reprezentant al societăţii civile”, Ilhyeok Kim, care a fugit din Coreea de Nord şi a cărui familie s-a refugiat în Coreea de Sud.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ilhyeok Kim a citit un text în limba engleză în care a denunţat „izolarea” şi „pedepsele” populaţiei nord-coreene, „sângele şi sudoarea” poporului pentru „viaţa de lux a conducătorilor”. „Însă Guvernului nu-i pasă, el îşi face griji doar să-şi păstreze puterea dezvoltând armament nuclear şi difuzându-şi propaganda pentru a-şi justifica faptele”, acuză tânărul.

„Încălcările şi atingerile drepturilor omului pe care tocmai le-aţi relatat sunt atât de atroce, încât sunt neimaginabile”, i-a răspuns emoţionată ambasadoarea Statelor Unite la ONU Linda Thomas-Greenfield.

„Controlul totalitar şi represiv al societăţii de către (dictatorul nord-coreean) Kim Jong Un şi negarea la scară mare a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale asigură regimului resurse pentru a-şi dezvolta programele ilegale de armament de distrugere în masă şi de rachete balistice”, a denunţat ambasadoarea americană.

Coreea de Nord este vizată, începând din 2006, de sancţiuni internaţionale - sporite în trei rânduri în 2017.

Măsurile luate în 2017 în unanimitate de către Consiliul de Securitate al ONU împotriva Phenianului, cu scopul de a-l constrânge să-şi întrerupă programele nuclear şi balistic,  limitează importul nord-coreean de petrol.

Din 2017, Consiliul de Securitate al ONU nu mai este unit pe tema Coreei de Nord.

În mai 2022, China şi Rusia s-au opus prin veto unei rezoluţii care prevedea noi sancţiuni şi nicio rezoluţie sau declaraţie nu a mai fost adoptată de atunci, în pofida unei multiplicări a tirurilor de rachete nord-coreene.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri