Ororile ocupației ruse din Ucraina, povestite de victime. „M-au violat și mi-au împușcat soțul”

Data publicării:
femeie care sta pe jos cu capul pe genunchi si ffata ascunsa, victima abuz
Ororile ocupației ruse din Ucraina, povestite de victime. Foto:: Profimedia

Rușii s-au retras din zonele din jurul Kievului, dar au lăsat în urmă distrugeri, crime și traume. BBC a stat de vorbă cu oamenii din localitățile devastate de ruși și a găsit dovezi că femeile ucrainene au fost violate de soldații invadatori.

Într-o zonă rurală liniștită, la 70 de kilometri de Kiev, Anna, care are 50 de ani, și-a spus povestea (numele i-a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea).

Anna a spus că pe 7 martie era acasă cu soțul ei, când a apărut un soldat străin.

„Sub amenințarea armei, m-a dus într-o casă din apropiere. Mi-a ordonat: Dă-ți hainele de jos sau te împușc. A continuat să mă amenințe că mă omoară dacă nu fac ce îmi cere el. Apoi a început să mă violeze", a povestit ea.

Anna a spus că agresorul era un luptător cecen tânăr și slab.

„În timp ce mă viola, au mai intrat patru soldați. Am crezut că mi-a venit sfâritul. Dar l-au luat. Nu l-am mai văzut”, a spus ea.

Anna crede că a fost salvată de o unitate separată de soldați ruși. Dar când s-a întors acasă și-a găsit soțul împușcat în abdomen.

„Încercase să alerge după mine ca să mă salveze, dar a fost împușcat”, a spus ea.

Amândoi au căutat adăpost în casa unui vecin. Nu l-au putut duce pe soțul ei la spital din cauza luptelor, iar bărbatul a murit după două zile din cauza rănilor.

Anna nu s-a oprit din plâns în timp ce și-a spus povestea.

Și-a îngropat soțul în curtea casei, cu ajutorul vecinilor. Femeia spune că este în contact cu spitalul local și primește sprijin psihologic.

Soldații care au salvat-o de violator au rămas câteva zile în casa ei. Au amenințat-o cu arma și i-au cerut să le dea lucrurile soțului ei.

„Când au plecat, am găsit droguri și Viagra. Se drogau și erau deseori beți. Cei mai mulți dintre ei sunt ucigași, violatori și jefuitori. Doar câțiva sunt în regulă”, a spus ea.

Peste drum de casa Annei, o altă poveste înfiorătoare. O femeie ar fi fost violată și ucisă, iar vecinii spun că agresorul este același bărbat care a violat-o pe Anna.

Femeia avea peste 40 de ani. A fost scoasă din casă, spun vecinii, și ținută în dormitorul unei case din apropiere ai cărei ocupanți fuseseră evacuați când a început războiul. Camera frumos decorată, cu tapet ornamentat și un pat cu tăblie aurie, are acum pete mari de sânge pe saltea și pilotă.

Într-un colț se află o oglindă cu o notă scrisă cu ruj, care pare să sugereze locul unde a fost îngropată victima.

Oksana, o vecină, a spus că nota a fost lăsată acolo de soldații ruși care au găsit cadavrul femeii și au îngropat-o: „Ei mi-au spus că a fost violată și că i-a fost tăiat gâtul și a sângerat până la moarte. Au spus că era mult sânge”.

Femeia a fost îngropată în grădina casei. Poliția i-a exhumat cadavrul pentru a investiga cazul. Cadavrul a fost găsit fără haine și cu o tăietură adâncă, lungă, pe gât.

Andrii Nebitov, șeful poliției din regiunea Kiev, a povestit despre un alt caz pe care îl investighează, într-un sat la 50 de kilometri de Kiev.

O familie de trei persoane - un cuplu de 30 de ani și copilul lor - locuia într-o casă la marginea satului.

„La 9 martie, mai mulți soldați ai armatei ruse au intrat în casă. Soțul a încercat să-și protejeze soția și copilul. Așa că l-au împușcat în curte", a spus Nebitov.

„După aceea, doi soldați au violat-o în mod repetat pe soție. Plecau și apoi se întorceau. S-au întors de trei ori să o violeze. Au amenințat că dacă se opune îi vor face rău băiețelului ei”, a spus el.

Când soldații au plecat, au ars casa și au împușcat câinii familiei. Femeia a fugit împreună cu fiul ei și a luat legătura cu poliția. Nebitov spune că echipa sa s-a întâlnit cu ea și i-a înregistrat mărturia.

Avocatul poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, spune că documentează mai multe astfel de cazuri.

„Aproximativ 25 de fete și femei cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani au fost violate sistematic în timpul ocupației în subsolul unei case din Bucha. Nouă dintre ele sunt însărcinate”, a spus ea.

„Soldații ruși le-au spus că le vor viola până la punctul în care nu vor mai dori contact sexual cu niciun bărbat, pentru a le împiedica să aibă copii ucraineni”, a spus Denisova.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri