Pandemia ar fi putut fi evitată dacă presa din China era liberă

Data actualizării: Data publicării:
Daily Life In Wuhan During Lockdown
Foto: Getty Images

Organizația Reporters Without Borders (Reporteri fără frontiere) a criticat China pentru cenzura asupra primelor știri legate de declanșarea epidemiei de coronavirus. Conform acesteia, pandemia ar fi putut fi evitată sau efectele ei ar fi put fi micșorate dacă presa din China ar fi fost liberă, relatează CNN.

Liderii autoritari din jurul lumii se folosesc acum de pandemia de coronavirus pentru a sugruma libertatea presei și jurnalismul independent, notează RWB. Organizația spune că oportunitatea de a arăta severitatea epidemiei la începutul ei în Wuhan a fost ratată din cauza sistemului politic din China.

„Dacă presa ar fi fost liberă în China, dacă avertizorii de integritate nu ar fi fost reduși la tăcere, atunci epidemia nu s-ar fi transformat într-o pandemie”, a declarat Rebecca Vincent, directorul organizației. „Vorbim uneori de libertatea presei într-un mod teoretic, dar situația de acum ne arată că impactul unei prese fără libertate poate fi chiar fizic. Ne poate afecta sănătatea tuturor”, a adăugat ea.

Autoritățile chineze au trivializat, inițial, situația coronavirusului, amenințând jurnaliști care încercau să scoată la lumină ce se petrecea de fapt sau marginalizând medici care atrăgeau atenția asupra faptului că virusul este periculos.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri