Partidul lui Viktor Orban, învins în alegeri la Budapesta și în marile orașe

Data actualizării: Data publicării:
gergely karacsony
Primarul Budapestei a fost candidatul comun al opoziției Foto: index.hu

Partidul Fidesz, de orientare naţional-conservatoare, al premierului ungar Viktor Orban a fost învins duminică în alegerile locale în capitala Budapesta de opoziţia unită în jurul unui singur candidat, de centru-stânga, potrivit rezultatelor parţiale.

ACTUALIZARE. Conform rezultatelor parțiale publicate duminică seară de Biroul Electoral Naţional, opoziția se află, de asemenea, în frunte în aproximativ 10 dintre cele mai mari 23 de orașe ale țării, în timp ce Fidesz ar trebui să păstreze un număr mare de primării în orașele mici, informează Mediafax.

Partidele de opoziție sunt, de asemenea, pe cale să obţină majoritatea în Adunarea Generală de la Budapesta, respectiv 17 membri, comparativ cu 14 delegați ai alianței lui Viktor Orban, Fidesz-Partidul Creștin Democrat, și doi independenți.

Budapesta găzduiește aproximativ o cincime din populația de 10 milioane a Ungariei, dar generează mai mult de o treime din producția sa economică și joacă un rol foarte important în toate domeniile vieții naționale.


În urma numărării a 62% din buletinele de vot, opozantul Gergely Karacsony a câştigat 50% din voturi în faţa primarului în exerciţiu şi candidat al puterii, Istvan Tarlos (44,93%), care a condus capitala Ungariei din 2010.

Istvan Tarlos l-a contactat telefonic pe adversarul său pentru a-l felicita, a declarat un purtător de cuvânt al lui Gergely Karacsony, potrivit AFP.

Rezultatul de la Budapesta nu este chiar o surpriză, Fidesz devenise mai puțin influent în capitală, iar opoziția a reușit să se coalizeze și să se prezinte cu un candidat unic. Și în marile orașe ale Ungariei opoziția este favorită, nu numai la Budapesta. Partidul Fidesz al premierului Viktor Orban este puternic, în schimb, în provincie, cu precădere în zonele rurale.

Circa opt milioane de cetăţeni ungari cu drept de vot au ales duminică pentru următorii cinci ani primarii şi consilierii locali în peste 3.000 de localităţi şi districte din cele 19 provincii ale ţării, precizează Agerpres.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri