Pașaport diplomatic. Viziunea Ungariei despre viitorul Europei

Data publicării:
peter szijjarto pasaport diplomatic

După BREXIT, Uniunea Europeană are de învăţat lecţii, ca să nu mai apară situaţii asemănătoare. Prima discuţie între toţi liderii europeni, post ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, va fi chiar la Sibiu, în România, aşa cum a cerut preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Sâmbătă, după filmul de la Digi24, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, prezintă viziunea ţării lui despre viitorul Europei.

Cristina Cileacu: Vom avea un summit anul acesta la Sibiu, de asemenea sub umbrela preşedinţiei noastre la Consiliul UE. Care este viziunea despre viitorul Europei pe care Ungaria o va propune?

Peter Szijjarto: Cred că toţi actorii implicaţi în această dezbatere, indiferent dacă suntem sau nu de acord asupra detaliilor sau nu, au aceeaşi intenţie, să facă Uniunea Europeană puternică, mai puternică decât acum, să facă UE puternică din nou. Cred că aceasta este intenţia tuturor. Nu vom spune că alţii au altă părere. Nu-mi place faptul că, să fiu sincer, cei care reprezintă acum să spunem curentul principal, ne consideră pe noi cei care nu suntem în acest curent, ca fiind non-europeni, anti-europeni, ucigaşii UE. Acest lucru nu este corect. Într-o democraţie şi ei vorbesc mereu despre statul de drept şi democraţie, aici ar trebui să ai posibilitatea să discuţi. Şi noi vrem să dezbatem pe tema viitorului Europei, pentru că vrem ca UE să fie puternică. Acum, trebuie să crezi că UE poate fi puternică doar dacă statele membre sunt puternice. Credem că dacă statele membre rămân la identitatea lor, la naţionalitatea lor, la moştenirea lor culturală şi religioasă, acestea sunt veşti bune. Pentru că asta înseamnă că sunt puternice şi dacă avem 28 sau 27, în viitor, de state membre puternice, atunci UE, toată acestea integrate, pot fi puternice de asemenea. Nu cred că ar fi nerealist, că dacă ar fi 27 de state slabe, atunci UE ar fi mai puternică. Dar înţeleg că este o diferenţă de concepte, încercăm să ne convingem reciproc, dar sper că dezbaterea de la Sibiu va fi mai mult raţională şi mai puţin emoţională, dacă este să comparăm cu evoluţia dezbaterii de până acum.

Interviul integral pe care ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, l-a acordat pentru Digi24, poate fi urmărit sâmbătă seară, după film, la emisiunea Paşaport diplomatic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri