Peskov acuză Occidentul de „isterie” în ceea ce privește anunțul Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus

Data publicării:
dmitri peskov
"Operațiunea militară specială" din Ucraina s-a transformat deja într-un "război" din cauza interferențelor occidentale, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. Foto: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris duminică drept "isterică" reacţia ţărilor occidentale la planurile Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus, transmite EFE. 

"Occidentul colectiv nu pare dispus să-şi amintească în vreun fel de tema armelor nucleare americane, staţionate aici în Europa, în jurul ţării noastre, dar optează pentru o reacţie isterică la planurile noastre de a construi silozuri pentru depozitarea armelor nucleare tactice pe teritoriu belarus", a susţinut el într-un interviu.  

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a recunoscut la începutul acestei săptămâni că intenţia de a desfăşura arme nucleare tactice în Belarus reprezintă un răspuns la extinderea NATO. 

"Alianţa se extinde spre graniţa cu Rusia, nu Rusia se apropie de NATO", a afirmat Peskov, comentând despre intrarea Finlandei în alianţa nord-atlantică. 

La rândul său, secretarul Consiliului Securităţii Belarusului, Aleksandr Volfovici, a exclus folosirea armelor nucleare tactice. "Importantă nu este cantitatea, importantă este calitatea şi a şti să le foloseşti. Şi noi ştim ce avem de făcut... (Dar) nu cred că vom ajunge să le folosim'', a spus el, potrivit agenţiei oficiale de presă BELTA. 

Volfovici a subliniat că armele nucleare, fie ele tactice sau strategice, sunt menite să descurajeze şi să "garanteze securitatea Rusiei şi a Belarusului".

În ceea ce priveşte termenele de desfăşurare, el a recunoscut că este o decizie care trebuie luată de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi de preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, notează Agerpres.

Putin a anunţat anterior un acord cu Minskul pentru desfăşurarea de arme nucleare tactice, pentru care specialiştii din Belarus au început instructajul corespunzător la 4 aprilie.

Citește și: Kremlinul susține că a adus arme nucleare în Belarus din cauza aderării Finlandei la NATO

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri