Kremlinul susține că a adus arme nucleare în Belarus din cauza aderării Finlandei la NATO

Data publicării:
Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Foto: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat, joi, că desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul Belarusului este o urmare a extinderii Alianței Nord-Atlantice cu aderarea Finlandei.

„Alianţa se extinde în direcţia graniței ruse, nu Rusia este cea care se apropie de NATO”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări privind planurile statului agresor de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus. De aceea, a adăugat oficialul, Rusia „ia măsuri pentru a-şi asigura securitatea”.

Anterior, miercuri, Peskov a spus că Rusia „va lua măsuri de reechilibrare” a sistemului său de securitate în urma aderării Finlandei la NATO.

Cu toate acestea, el a adăugat că răspunsul Rusiei nu va fi neapărat imediat, fiind vorba de un proces care necesită „o anumită perioadă de timp”. Potrivit Kremlinului, extinderea Alianţei Atlantice atentează la securitatea şi interesele Rusiei, în ciuda faptului că singurele amenințări de securitate din regiune au fost provocate de acțiunile provocatoare și criminale ale regimului Putin, inclusiv cele două invazii din Ucraina (n. red. - din 2014 și 2022).

La rândul său, dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, în discursul său recent în faţa parlamentului fictiv de la Minsk, nu a exclus să ceară Rusiei amplasarea de arme nucleare strategice.

Conform lui Lukaşenko, "ticăloşii" din străinătate "trebuie să înţeleagă acest lucru" şi să nu încerce destabilizarea situaţiei.

"Nu ne vom opri de la nimic pentru a ne apăra ţările şi popoarele", a adăugat el, cu referire la Rusia şi Belarus.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri