Peste 100 de ţări cer investigarea originilor Covid-19 şi a modului în care China a gestionat criza

Data actualizării: Data publicării:
Liderul chinez Xi Jinping
Xi Jinping Foto: GettyImages

Deşi a încercat să amâne şi să evite pe cât posibil o investigaţie internaţională în ceea ce priveşte apariţia şi răspândirea coronavirusului, China nu mai poate împiedica acest demers – 100 de ţări ale lumii au aprobat o investigaţie, relatează CNN.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, îl numea pe omologul său chinez, Xi Jinping, la un moment dat, un „războinic singuratic”. Putin glumea atunci, însă această descriere începe să fie în acord cu realitatea. Rusia s-a alăturat altor 100 de ţări care vor susţine o rezoluţie la viitoarea Adunare Mondială a Sănătăţii prin care se va începe o investigaţie internaţională independentă în ceea ce priveşte originile coronavirusului şi felul în care s-a răspândit el din Wuhan în toată lumea.

Rezoluţia, redactată în Uniunea Europeană, vine în urma unei propuneri făcute de Australia pentru o cercetare asupra felului în care a gestionat China criza la începutul ei. Această propunere s-a lovit de un răspuns furios al Beijing-ului care i-a acuzat pe australieni de „iresponsabilitate” şi de perturbarea cooperării internaţionale în lupta împotriva pandemiei”.

Deşi rezoluţia care va fi prezentată luni la Geneva nu se referă la China sau la altă ţară, ea cere o evaluarea „comprehensivă, imparţială şi independentă” a „gestionării crizei şi răspunsului la pandemie coordonat de OMS”.

Rolul şi responsabilitatea Chinei în răspândirea şi scăparea de sub control a virusului nu sunt puse în discuţie în cadrul rezoluţiei, aşa cum au fost ele în propunerea iniţială a Australiei, tocmai pentru ca această rezoluţie să poate fi aprobată de ţări prietenoase Beijing-ului.

Săptămâna trecută, ambasadorul chinez la Londra, Liu Xiaoming a declarat: „Suntem deschişi, suntem transparenţi, nu avem nimic de ascuns, nu avem nimic de care să ne temem. O investigaţie internaţională şi independentă este binevenită, dar ea trebui să fie organizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”.

Editor: A. D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri