Peste 260 de civili au murit în Ucraina din cauza minelor terestre. Autoritățile estimează că o treime din țară este minată

Data publicării:
genist și mine pe un teren din Harkov, Ucraina
Ucraina are nevoie urgentă de genişti. Sursa foto: Profimedia Images

Peste 260 de civili au murit în Ucraina din cauza unor mine terestre sau a altor încărcături explozive, în cele 20 de luni de război cu Rusia. O treime din teritoriu este minat sau are resturi de muniție periculoasă, a anunţat miercuri armata ucraineană, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

Kievul estimează că pe o suprafaţă de 174.000 de kilometri pătraţi, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din teritoriul Ucrainei, se află mine sau resturi de muniţie periculoase.

Cel puţin 571 de oameni au fost răniţi în peste 560 de incidente în care au fost implicate mine terestre sau obiecte explozive rămase în urma luptelor, a menţionat Statul Major general al armatei ucrainene, pe aplicaţia Telegram.

Aproximativ un sfert dintre incidente s-au produs pe terenuri agricole

Unii fermieri îşi asumă riscuri atunci când încearcă să lucreze terenuri unde se bănuieşte că au fost plasate mine. Miercuri, un tractor a lovit un explozibil neidentificat în regiunea sudică Nikolaev, două persoane fiind rănite, a precizat Ministerul de Interne ucrainean.

''Unul dintre răniţi are ambele picioare amputate, iar celălalt a refuzat să fie dus la spital după ce a fost examinat'', a adăugat ministerul citat.

Ucraina are nevoie urgentă de genişti; în prezent ţara are 3.000 de specialişti activi în acest domeniu, însă are nevoie de încă 7.000 pentru a curăţa de mine întreaga suprafaţă afectată, a declarat premierul ucrainean Denis Şmîhal, citat de Suspilne.

Procesul de deminare din Ucraina presupune costuri de 37 de miliarde de dolari, sumă pe care Kievul încearcă să o strângă cu ajutorul partenerilor internaţionali.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri