PiS organizează un protest după condamnarea la închisoare a doi foşti miniştri. Mii de oameni sunt aduși la Varșovia cu autocarele

Data actualizării: Data publicării:
People wave Poland s national flags and hold a banner reading Solidarity with Kaminski and Wasik as they rally outside t
Maciej Wasik și Mariusz Kaminski au fost arestaţi după s-au refugiat în palatul prezidenţial la şeful statului, Andrzej Duda. Sursa foto: Profimedia Images

Susţinători ai partidului conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), acum în opoziţie în Polonia, sunt aduși cu autocarele la Varșovia, la o manifestaţie programată joi în faţa parlamentului, împotriva guvernului de centru-stânga al lui Donald Tusk, în urma condamnării la închisoare a doi foşti miniştri ai PiS pentru corupţie, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Până la 40.000 de persoane sunt aşteptate să participe de la ora locală 16.00 (15.00 GMT) la „Protestul polonezilor liberi”, conform PiS.

Acesta a organizat deplasări cu autocarul spre capitală pentru susţinătorii săi din zonele rurale, au relatat mass-media din Polonia.

Demonstraţia ar putea alimenta suplimentar conflictul actual între guvernul de coaliţie al lui Tusk, instalat la mijlocul lui decembrie, şi PiS, fost partid de guvernământ o lungă perioadă.

Protestul a fost prevăzut iniţial împotriva reorganizării mass-media publice, pe care guvernul Tusk le-a acuzat că răspândesc propaganda de partid a PiS.

Însă controversa legată de încarcerarea fostului ministru de interne Mariusz Kaminski şi a ex-secretarului său de stat Maciej Wasik, arestaţi marţi, a modificat ţinta demonstraţiei.

Cei doi au fost arestaţi după ce au căutat refugiu la şeful statului, Andrzej Duda, în palatul prezidenţial. PiS, din care provine Duda, acuză că Wasik şi Kaminski sunt deţinuţi politici.

Ei au fost condamnaţi la câte 2 ani de închisoare pentru abuz în serviciu de un tribunal din Varşovia în decembrie 2023.

Preşedintele Duda îi graţiase, însă Tribunalul Suprem a declarat decizia ca ilegală. Duda refuză să accepte respingerea graţierilor pe care le-a acordat.

Miercuri, aproximativ o sută de oameni s-au adunat în fața palatului prezidențial pentru a-și arăta sprijinul pentru foștii miniștri PiS Maciej Wasik și Mariusz Kaminski, ambii fiind arestați mai devreme, în aceeași zi.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri