Politico: Grupările mafiote încearcă să se infiltreze în guvernele locale. Explozia drogurilor amenință democrațiile europene

Data publicării:
trafic de droguri
Comerțul cu droguri a devenit una dintre cele mai mari probleme de securitate la adresa țărilor UE. Sursa foto: Profimedia

„Poliția și mecanismele legale nu mai fac față traficului de droguri. Liderii grupărilor mafiote își doresc să aibă cuvânt asupra problemelor din societatea europeană” spune șefa Europol, Catherine De Bolle. Liderii Uniunii Europene trebuie să ia măsuri în cazul exploziei crimelor legate de droguri pentru ca legea în democrațiile europene să nu fie subminată declară de Bolle pentru Politico.

Europa a înlocuit Statele Unite și a devenit tința economică principală pentru traficul internațional de droguri. Se anticipează creșteri cantitative ale substanțelor interzise din cauza excesului de producție, mai declară aceasta.

Ca rezultat, violența și corupția au crescut în niște zone - cheie precum portul din Antwerp asta în timp ce grupările mafiote încearcă să se infiltreze și în companiile de logistică, guvernele locale și chiar în sistemul judiciar amenință De Bolle.

„Vedem că Uniunea Europeană a devenit din ce în ce mai importantă pentru traficanți, față de Statele Unite,” a spus aceasta „Putem vedea că în următorii doi ani numărul drogurilor în Uniunea Europeană va crește din cauza producției sporite”

Atenționarea lui De Bolle, fosta șefa a poliției federale belgiene, vine în momentul în care UE întâmpină multiple dificultăți, în țări precum Bulgaria, care este situată de-a lungul unei rute - cheie de import din Orientul Mijlociu și unde crima organizată este infiltrată în conducerea țării.

Agravarea problemei drogurilor nu vizează însă doar Europa Centrală și de Est. Situația afectează și zone importante din vestul și nordul Europei printre care se numără: Antwerp din Belgia, Rotterdam și Amsterdam în Olanda, Hamburg în Germania și porturi mici din Spania și orașe de coastă din Suedia.

„Rotterdam și Antwerp sunt foarte importante pentru grupările criminale. Dar pe lângă activitatea din porturile mari, zonele mai mici precum portul din Hamburg sau porturile spaniole sunt de asemenea foarte importante pentru traficanții de droguri” declară aceasta pentru Politico.

Un efect secundar imediat al carterulilor care exportă droguri din America de Sud și care aduc arme grupărilor mafiote din Europa este o creștere a violenței. „Ceea ce ne îngrijorează pe noi este creșterea violenței. Nu ne referim doar la violență obișnuită: asasinări prin contract, tortură, explozii, violență dură cu multe victime” a spus aceasta.

Mai multe țări europene au fost zguduite recent de omucideri legate de traficul de droguri. În Țările de Jos, al căror port Rotterdam este o zona importantă de intrare a drogurilor în Europa, moartea din 2021 a jurnalistului Peter R. de Vries și aceea a avocatului Derk Wiersum în 2019 a dus la promisiunea guvernului de a sparge grupările care se ocupă cu traficul de substanțe interzise.

„O situație dificilă”

În Belgia, uciderea unei fetițe de 11 ani din cauza violenței legate de droguri a dus la scandaluri similare. Anul trecut, poliția a descoperit un complot care viza răpirea ministerului Justiției, Vincent Van Quickenborne, determinănd o creștere a securității acestuia. „Îngrijorător dar previzibil” a reacționat Bart De Weever, primarul de dreapta al Antwerp-ului din acea perioadă.

Există îngrijorare și în Suedia, Spania, și Germania, unde De Bolle a spus că portul din Hamburg a devenit o destinație cheie pentru traficanți. Problema pentru liderii UE este că în aceste zone traficanții se infiltrează treptat în conducerea societății prin coruperea angajaților din logistică, preluarea sistemelor IT, pătrunderea în guvernele locale și chiar în tribunale și în poliție, declară aceasta.

„Am descoperit un port unde toată lumea fusese coruptă. Dacă abandonăm anumite regiuni, traficanții pot prelua complet activitatea ” spune De Bolle.

Ea a mai adăugat: Ei (traficanții) se infiltrează în societate ... Ei vor să decidă asupra marilor probleme din societate. Lupta această trebuie să devină o prioritate în următorii ani dacă vrem să salvăm și protejăm grupurile vulnerabile”.

Deși în Europa nu este la fel de frecvent fentanilul, un opioid sintetic extrem de puternic care se află în spatele mai multor morți de supradoză, consumul de fentanil crește în Estonia, Suedia, Finlanda și Germania, conform Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT).

Liderii europeni împreună cu șefii de poiliție își măresc eforturile pentru a combate traficul grupărilor responsabile. În 2021, o mare operațiune coordonată în mai multe țări cu telefoane criptate a dus la aprox. 800 de arestări, multe din ele în Europa. Liderii a șase guverne europene - Belgia, Germania, Franța, Italia, Spania și Țările de Jos au format o coaliție anti - crimă cu scopul de a împărți informații și de a colabora în lupta împotriva crimei organizate.

„Liderii trebuie să facă lupta împotriva crimei organizate o prioritate pentru ca cetățenii să nu își piardă încrederea în sistem” atenționează De Bolle.

„Ne aflăm într-o situație dificilă” spune aceasta. „Suntem în urmă”.

Redactor: Bogdan Boiteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri