Populația Londrei a scăzut cu 700.000 din cauza pandemiei: „Un exod fără precedent”. Câți oameni au plecat din Marea Britanie

Data publicării:
Sute de mii de persoane părăsesc Marea Britanie din cauza pandemiei
Sute de mii de persoane părăsesc Marea Britanie din cauza pandemiei FOTO: Profimedia Images

Sute de mii de persoane au părăsit Marea Britanie din cauza efectelor pandemiei de COVID-19 asupra economiei, informează un studiu publicat vineri şi citat de DPA.

Are loc un "exod fără precedent" al lucrătorilor născuţi în afara Marii Britanii, afirmă cercetători ai London's Economic Statistics Centre of Excellence, potrivit Agerpres.

"Se pare că o mare parte din povara pierderii locurilor de muncă în timpul pandemiei a căzut asupra lucrătorilor nebritanici şi s-a manifestat prin revenirea migraţiei, preferată şomajului", susţin autorii, care îşi bazează studiul pe date ale pieţei muncii.

Citește și: Planurile pregătite în UK pentru „avalanșa” de morți de Covid: nava-morgă de pe Tamisa și hangarul mortuar din Birmingham

Tendinţa este notabilă în special la Londra, unde un rezident din cinci este născut în străinătate. Populaţia Londrei a scăzut cu 700.000 de persoane, în timp ce la scară naţională această cifră ar putea fi de 1.300.000, afirmă autorii studiului.

Dacă cifrele sunt exacte, aceasta ar putea fi cea mai mare diminuare a populaţiei britanice după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit studiului.

Nicio dovadă nu sugerează că un număr similar de britanici care trăiesc în afara ţării se întorc în Marea Britanie.

Totuşi, aceasta ar putea fi o tendinţă temporară, afirmă cercetătorii, notând că lucrătorii străini ar putea reveni după pandemie.

Economia britanică depinde de lucrătorii străinii şi nu este singura ameninţată de migraţia cauzată de pandemie.

Numeroase industrii se tem că vor pierde lucrători calificaţi după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi a legilor mai stricte cu privire la migraţie.

O altă tendinţă profilată în 2021 şi care provoacă îngrijorare vizează scăderea accentuată a natalităţii, conform companiei de consultanţă PwC, potrivit căreia numeroase cupluri amână să aibă copii din cauza incertitudinii provocate de pandemie.

Aceasta ar putea duce la cea mai scăzută rată a natalităţii după 1900, aprecia PwC la începutul lunii ianuarie.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri