Presă: Guvernul lui Mark Rutte s-a prăbușit din cauza disputelor pe tema înăspririi legii imigrației

Data publicării:
Mark Rutte cu microfoane în față
Mark Rutte conduce Olanda din 2010, iar cel mai recent guvern a fost format în ianuarie 2022, după negocieri dificile care au durat 9 luni, cea mai lungă perioadă de negociere a unei formule de guvern din istoria Țărilor de Jos. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul guvernului Țărilor de Jos, Mark Rutte, va demisiona împreună cu cabinetul său, vineri, după ce nu a reușit să ajungă la un acord cu partenerii de guvernare pentru măsuri legate de oprirea imigrației, transmite agenția olandeză de presă ANP, citată de Reuters.

Biroul premierului neerlandez a transmis că Rutte va convoca o întâlnire de urgență a cabinetului, dar nu a confirmat prăbușirea guvernului, al patrulea cabinet de coaliție condus de liderul olandez.

Încercarea partidului conservator al lui Rutte, VVD, de a limita intrarea în țară a refugiaților a dus la un clivaj puternic în interiorul coaliției, iar două partide mici au refuzat să-i susțină propunerile.

Tensiunile au ajuns la apogeu în această săptămână, când Rutte a cerut imperativ sprijin pentru o propunere care urma să limiteze intrarea în țară a copiilor refugiaților de război aflați deja în Olanda și să facă familiile să aștepte cel puțin doi ani înainte de a fie reunite.

Această ultimă propunere a declanșat criza guvernamentală după ce Uniunea Creștină, unul dintre partidele din coaliție a decis să părăsească guvernul.

Olanda are deja una dintre cele mai dure politici în domeniul imigrației, însă presiunea din partea extremiștilor l-a făcut pe Rutte să încerce o înăsprire a acestora.

Cererile de azil au crescut cu o treime anul trecut, la peste 46.000, iar guvernul estimează că ele vor crește până la 70.000 anul acesta, doborând recordul precedent, din 2015.

Asta ar pune noi presiuni pe spațiile de ajutor pentru azilanți, care de ani de zile se străduiesc să primească sute de refugiați la un loc. De multe ori, ei au trebuit să trăiască în condiții proaste, fără paturi, acces la apă potabilă, servicii medicale sau sanitare.

Rutte a mărturisit, anul trecut, că s-a simțit „rușinat” de problemele cu care se confruntă refugiații în Olanda, după ce organizația umanitară „Medici fără Frontiere” a trimis pentru prima oară o echipă în țară să ajute.

El a promis să ajute la îmbunătățirea condițiilor prin reducerea numărului de refugiați care intră în țară, însă a eșuat în a câștiga sprijinul partenerilor de coaliție. Ei au considerat că politicile sale sunt mult prea dure.

Mark Rutte conduce Olanda din 2010, iar cel mai recent guvern a fost format în ianuarie 2022, după negocieri dificile care au durat 9 luni, cea mai lungă perioadă de negociere a unei formule de guvern din istoria Țărilor de Jos.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri