Partidele din Olanda s-au pus de acord să formeze un guvern, la 9 luni de la alegeri

Data actualizării: Data publicării:
Mark Rutte gesticulează
Mark Rutte va conduce un nou guvern de coaliție, începând din 2022. Foto: Profimedia Images

Partidele politice din Țările de Jos au ajuns, luni, la un acord pentru formarea unui guvern, la aproape nouă luni de la alegerile parlamentare, relatează Reuters. Mark Rutte urmează să conducă din nou guvernul de coaliție format din patru partide.

Coaliția de guvernare va fi din nou de cele patru partide care s-au aflat la putere din 2017. Negocierile care au produs al patrulea guvern Rutte au fost cele mai lungi din istoria Țărilor de Jos – 271 de zile.

Alegerile din martie au fost câștigate de partidul VVD, condus de Mark Rutte, premier al guvernului țării din 2010, cel mai longeviv șef de guvern din UE, alături de Viktor Orban. VVD a obținut, însă, doar 22% din voturi, ceea ce a însemnat că a fost nevoie de sprijinul mai multor alte partide.

Noul guvern are în plan să rezolve probleme legate de lipsa de locuințe, de alocațiile pentru copii și să crească finanțarea pentru educație și sănătate. De asemenea, este de așteptat ca miliarde de euro să fie cheltuite pentru măsuri împotriva schimbărilor climatice.

Mark Rutte va prezenta, miercuri, acordul guvernamental în detaliu și își va forma echipa guvernamentală. Noul guvern ar urma să intre în funcție în primele zile ale anului viitor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri