Președintele din El Salvador s-a autoproclamat „cel mai cool dictator din lume”

Data publicării:
Naiyb Bukele
Președintele din El Salvador, Nayib Bukele. Sursă foto: Profimedia Images

Nayib Bukele, preşedintele statului El Salvador s-a autoproclamat „dictatorul” al acestei ţări din America Centrală. Acesta și-a schimbat biografia contului oficial de Twitter, precizând că este „cel mai cool dictator din lume”.

Captură de ecran din 2021.09.22 la 13.53.45
Captură foto cu contul oficial de twitter al președintelui Nayib Bukele și biografia acestuia.

Recent, în El Salvador au izbucnit proteste cu privire la decizia preşedintelui Bukele de a face din această țară primul stat din lume ce adoptă criptomoneda bitcoin ca mijloc legal de plată. 

Oamenii au ieşit în stradă în El Salvador pentru a protesta faţă de adoptarea criptomonedei bitcoin ca mijloc legal de plată, la o zi după ce aceasta a intrat în vigoare şi a provocat blocarea platformelor de tranzacţionare, conform Reuters

Revolta împotriva criptomonedelor

Înainte de lansarea plăţilor în criptomonede, El Salvador a cumpărat 400 de bitcoini în valoare de 20 de milioane de dolari. 

Mulți dintre cetățeni s-au opus, subliniind că „legea privind plăţile în Bitcoin trebuie abrogată, pentru că va aduce şi mai multă corupţie şi sărăcie” în țară. 

„Aceasta este o monedă care nu va funcţiona pentru vânzătorii de pupusa (o turtă tradiţională din porumb), şoferii de autobuz sau micii comercianţi. Este o monedă ideală pentru marii investitori care doresc să speculeze cu resursele lor economice”, a declarat un rezident din San Salvador, citat de BBC News

Guvernul a oferit fiecărui cetăţean un stimulent de 30 de dolari în monede virtuale bitcoin pentru a încuraja tranzacţiile în monede virtuale despre care autoritățile din San Salvador spun că poate scuti circa 400 de milioane de dolari pe an în comisioane. 

Citește și: Banca Mondială refuză să ajute El Salvador să introducă Bitcoin ca mijloc de plată

protestatari în San Salvador
Protestatarii din San Salvador au scandat sloganuri împotriva președintelui țării și a adoptării bitcoin. Sursă foto: Profimedia Images

Nayib Bukele, un preşedinte controversat și foarte prezent pe Twitter

Președintele Bukele, în vârstă de 40 de ani, pare să fi adoptat ironic apelativul de „Dictator al El Salvador”, folosit adesea de opoziţia politică a țării, care îl acuză că pune statul pe calea către dictatură prin nesocotirea sistematică a separării puterilor în stat, transmite Agerpres. 

De altfel, Nayib Bukele foloseşte foarte mult rețeaua socială Twitter, inclusiv pentru a oferi instrucţiuni miniştrilor săi.

În iunie 2019, acesta a devenit cel mai tânăr preşedinte din El Salvador. Ulterior, s-a descris într-o postare ca fiind „cel mai arătos şi cel mai «cool» preşedinte din toată lumea”.  Totodată, în ultimii doi ani, de la naşterea fiicei sale, în 2019, la biografia acestuia de pe twitter era scris Tatăl lui Layla”.

O victorie electorală plină de speranță și un mandat politic cu apucături autocratice 

Politicianul Nayib Bukele a câştigat alegerile prezidențiale din El Salvador cu o platformă anti-clasa politică tradițională a țării, folosind adesea un discurs dur legat de problemele criminalității organizate. Pe tot parcursul campaniei electorale și-a făcut apariţiile publice în blugi şi a purtat şepci de baseball. 

Bukele, priceput în reţelele sociale, a făcut apel la tinerii alegători şi la toți cetățenii neîncrezători în politica tradiţională din cea mai mică țară și cea mai dens populată din America Centrală.

profimedia-0632382554
Președintele Nayib Bukele. Sursă foto: Profimedia Images

Numai că la câteva luni de la victoria sa electorală, conducerea sa a luat o întorsătură autocratică.

În februarie 2020, președintele Bukele a trimis trupe militare pentru a mărşălui spre Parlamentul țării, într-o mișcare care s-a dorit a exercita presiuni asupra parlamentarilor pentru ca aceștia să aprobe cererea de finanţare a forţelor de securitate în lupta împotriva puternicelor bande criminale din ţară.

La începutul acestui an, adunarea legislativă, în care partidul lui Bukele „platforma Idei Noi are majoritate, i-a înlocuit pe membrii Curţii Supreme cu judecători considerați apropiaţi ai preşedintelui. Măsura a provocat critici puternice inclusiv din partea SUA, carea descris-o drept neconstituţională. 

Potrivit CNN, noii judecători ai Curţii Supreme din El Salvador au decis luna aceasta că un preşedinte poate servi două mandate consecutive, deschizând astfel calea pentru ca Nayib Bukele să candideze din nou în 2024. Anterior exista o pauză obligatorie de 10 ani între mandate.

Citește și: Primele probleme pentru El Salvador după ce a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată. Avertismentul FMI

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri