Președintele extremist al Iranului, aliat al lui Putin, spune că „urmează o nouă ordine mondială”

Data publicării:
Ebrahim Raisi la tribuna Adunării Generale a ONU
Președintele Iranului, în discursul său de la tribuna Adunării Generale a ONU, de la New York. Foto: Getty Images

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a declarat în fața Adunării Generale a ONU, de la New York, că „hegemonia” americană este pe cale să se încheie și că ea va fi înlocuită de „o nouă ordine mondială”. Liderul iranian a mai spus și că țara sa nu plănuiește să obțină arma nucleară.

„Statele Unite nu pot accepta că unele ţări au dreptul să rămână în picioare şi continuă să confunde militarismul cu securitatea”, a spus Raisi, acuzând Statele Unite ale Americii că îşi urmăresc interesele „în dauna altor ţări”, conform Agerpres.

El a amintit în discurs asasinarea de către SUA în anul 2020, la Bagdad, a generalului iranian comandant al Forţei Al-Quds, Qassem Soleimani, adăugând că, în acest caz, Iranul va căuta dreptate în fața tribunalelor.

Cât despre negocierile pentru restabilirea acordului nuclear din anul 2015, liderul iranian consideră că SUA „au călcat în picioare” acest pact, motiv pentru care acum Teheranul doreşte „garanţii” că cele convenite într-un eventual nou acord vor fi respectate.

Iranul negociază de aproape un an şi jumătate cu Germania, Franţa, Regatul Unit, Rusia, China şi, în mod indirect, cu SUA, restabilirea acelui acord, care limita programul nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale şi din care Statele Unite s-au retras în anul 2018, în urma deciziei fostului preşedinte, Donald Trump.

Raisi a insistat că Iranul „nu urmăreşte să construiască sau să obţină arme nucleare” şi a mai susţinut că dă dovadă de „flexibilitate” la actualele negocieri, dar şi-a mărturisit clar neîncrederea faţă de guvernul de la Washington.

Iranul s-a apropiat, în ultima perioadă, tot mai mult de Rusia lui Putin. Dictatorul rus a cumpărat, anterior, drone iraniene Mohajer și Shahed și a purtat negocieri cu Raisi pentru o apropiere a celor două regimuri, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la prăbușirea relațiilor dintre Rusia și Occident. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri