Președintele Finlandei: Aderarea la NATO ar fi benefică, dar ar spori tensiunile cu Rusia

Data publicării:
sauli niinisto
Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, recunoaște că o aderare a țării sale la NATO ar fi benefică, dar se teme de reacția Rusiei Foto: Profimedia Images

O aderare a Finlandei la NATO „ar spori permanent tensiunile cu Rusia” de-a lungul granițelor, a declarat sâmbătă președintele Sauli Niinistö într-un interviu acordat postului public de televiziune Yle TV1, relatează CNN.

Președintele Niinistö a spus că cel mai mare beneficiu al unei aderări la NATO ar fi „obținerea unui efect de tip preventiv”, dar ar exista și riscul unor diverse tipuri de represalii din partea Rusiei, inclusiv amenințări hibride.

Pe de altă parte, președintele finlandez a recunoscut că beneficiile apartenenței la NATO ar fi mai mari decât consecințele negative și spune că cel mai important este să fie găsite soluții pentru a spori securitatea țării sale.

„O securitate suficientă ar fi cea în care finlandezii pot simți că nu există și nu va exista nicio situație de urgență”, a spus el, admițând că apartenența la alianță ar oferi cel mai sporit nivel de securitate.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Finlanda a luat în considerare posibilitatea de a se alătura alianței militare, a declarat ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto la CNN, la începutul acestei luni.

Finlanda are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia. Înainte, statul nordic era mândru de neutralitatea sa. Acum, pentru prima dată, majoritatea locuitorilor sprijină aderarea la NATO.

Un memorial în Helsinki este dedicat celor care au murit în Războiul de Iarnă din 1939. Mica Finlandă a luptat atunci împotriva Uniunii Sovietice. Și, în ciuda pierderilor grele, a reușit să-i alunge pe ocupanți.

Dar asta a fost demult. Experții în relații internaționale spun că războiul din Ucraina demonstrează că Finlanda ar trebui să adere la NATO.

„Deși vedem cum tot mai multe țări trimit arme în Ucraina, nimeni nu se va implica să lupte pentru acea țară. Iar acest lucru alimentează discuțiile privind aderarea Finlandei la NATO. Da, armata finlandeză este puternică, probabil mult mai puternică și capabilă decât cea a Ucrainei la începutul războiului, dar scopul principal nu este, oare, evitarea unui conflict?” - subliniază Charly Salonius-Pasternak, expert în relații internaționale.

Aderarea la NATO ar putea avea un rol de descurajare, dar Rusia a amenințat cu consecințe politice și militare.

Finlanda nu a solicitat încă aderarea la NATO, însă există semnale că acest lucru este luat în discuție. Ministrul său de externe este unul dintre oficialii invitați la summiturile NATO.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri