Președintele Franței, Emmanuel Macron, cere restabilirea ordinii în Niger și eliberarea președintelui Bazoum

Data publicării:
Emmanuel Macron
Lovitura de stat a afectat puternic relaţiile Franţei cu Nigerul. Foto: Emmanuel Macron, președintele Franței. Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut joi restabilirea ordinii constituţionale în Niger, fostă colonie franceză din vestul Africii, unde militarii au preluat puterea luna trecută, în urma unei lovituri de stat, transmite DPA, preluată de Agerpres.

"În ceea ce priveşte Nigerul, spunem clar: lovitura de stat este o lovitură împotriva democraţiei în Niger, împotriva poporului din Niger şi împotriva luptei antiteroriste", a declarat Macron pentru revista Le Point.

"Franţa cere de asemenea eliberarea preşedintelui Nigerului, Mohamed Bazoum, ţinut în captivitate de pucişti", a mai spus Macron.

Lovitura de stat a afectat puternic relaţiile Franţei cu Nigerul, notează DPA. În vestul Africii sunt desfăşuraţi câteva mii de militari francezi, în cadrul unor operaţiuni antiteroriste, iar Macron a justificat prezenţa lor în regiune, arătând că "dacă nu ne-am fi implicat în operaţiunile Serval şi ulterior Barkhane, fără îndoială că Mali şi Burkina Faso nu ar mai exista şi nu sunt sigur nici că Nigerul ar mai exista".

Potrivit preşedintelui, mai multe state africane au solicitat operaţiunile franceze, care au împiedicat cu succes formarea de califate islamice la câteva mii de kilometri de frontierele Franţei.

"Când are loc o lovitură de stat şi când lupta împotriva terorismului nu este o prioritate a noilor conducători, Franţa nu se simte solicitată să îşi menţină implicarea. Asta este într-adevăr dramatic pentru ţările vizate", a arătat el.

Nigerul, ţară din Sahel cu circa 26 de milioane de locuitori - una din cele mai sărace populaţii din lume - a fost printre ultimii parteneri democratici ai Statelor Unite şi ai Europei în aşa-numita "centură de puciuri" din jurul său.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri