Președintele Poloniei spune că disputa cu Ucraina privind cerealele nu va afecta „semnificativ” relațiile dintre cele două țări

Data publicării:
volodimir zelenski si andrej duda se imbratiseaza
Disputa dintre Polonia şi Ucraina privind importul de cereale ucrainene nu va afecta semnificativ relaţiile bilaterale bune dintre cele două ţări, a declarat joi preşedintele polonez Andrej Duda. FOTO: Profimedia Images

Disputa dintre Polonia şi Ucraina privind importul de cereale ucrainene nu va afecta semnificativ relaţiile bilaterale bune dintre cele două ţări, a declarat joi preşedintele polonez Andrej Duda, a cărui aşteptată întâlnire cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Adunarea Generală a ONU, nu a mai avut loc, relatează Reuters.

Polonia a prelungit vinerea trecută unilateral interdicţia asupra importului a patru produse agricole ucrainene pentru a-şi proteja producătorii agricoli, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură. Slovacia şi Ungaria au procedat la fel, provocând nemulţumirea Kievului, care a reclamat cele trei ţări la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), deşi Polonia şi Slovacia se numără printre statele care oferă Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia.

După ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut legat de acest caz că unele ţări „mimează solidaritatea” cu Ucraina şi că „teatrul politic” creat de disputa asupra importului de cereale ucrainene serveşte Rusiei, ministerul polonez de Externe l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei, iar preşedintele Poloniei a atras atenţia Kievului că ar trebui să-şi „amintească” de ajutorul pe care Varşovia i-l oferă. Guvernul polonez a anunţat ulterior că nu va mai furniza Ucrainei alte arme în plus faţă de cele deja convenite.

Preşedintele polonez a făcut vineri un pas către detensionarea situaţiei

Totuşi, preşedintele polonez a făcut vineri un pas către detensionarea situaţiei.

„Nu am nicio îndoială că disputa asupra importului de cereale din Ucraina pe piaţa poloneză este doar un fragment din relaţiile polonezo-ucrainene. Nu cred că ea va avea un impact semnificativ asupra lor, aşadar trebuie să rezolvăm această problemă între noi”, a spus Andrzej Duda la o conferinţă pe teme de afaceri.

Duda ar fi trebuit să se întâlnească cu Zelenski în timpul Adunării Generale de la New York, dar întâlnirea nu a mai avut loc. Întrebat joi despre aceasta într-un interviu, preşedintele polonez a răspuns că „atmosfera a devenit tensionată” şi că declaraţiile lui Zelenski i-au lăsat un gust amar.

În acest timp, reacţionând la disputa dintre Varşovia şi Kiev pe tema cerealelor, Rusia a susţinut vineri că o creştere a tensiunilor între Ucraina şi aliaţii europeni ai acesteia este „inevitabilă”.

„Anticipăm că aceste fricţiuni între Varşovia şi Kiev vor creşte. Noi înţelegem că între Kiev şi alte capitale europene tensiunile de asemenea vor creşte în timp, este inevitabil. Şi în acest timp noi ne continuăm operaţiunea militară specială (în Ucraina), pentru a ne atinge obiectivele pe care ni le-am fixat”, a răspuns presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Pekov, întrebat despre anunţul Varşoviei că nu va mai furniza arme Kievului.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri