Președintele Zelenski ar vrea ca țările din Europa de Est să furnizeze Ucrainei avioane de fabricație rusească

Data actualizării: Data publicării:
avion MiG-29 zburand
Volodimir Zelenski ar vrea ca țările est-europene să ajute Ucraina cu avioane de fabricație rusească Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un „apel disperat” sâmbătă, în fața congresmenilor americani, cerând avioane pentru a lupta împotriva invadatorilor ruşi, a declarat liderul majorităţii democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer. Liderul de la Kiev ar vrea ca ţările europene să furnizeze Ucrainei avioane de fabricaţie rusească, a precizat Schumer.

„Aceste avioane sunt foarte necesare. Şi voi face tot ce pot pentru a ajuta administraţia să faciliteze transferul lor”, a declarat Chuck Schumer într-un comunicat citat de AFP, scrie Agerpres.

La rândul său, CNN, care citează cinci surse informate în legătură cu acest subiect, spune că SUA poartă discuții cu aliații europeni cu privire la posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare din țări est-europene.

Oficialii americani spun însă că nu există un consens și părerile sunt împărțite în rândul aliaților dacă ar trebui sau nu să furnizeze Ucrainei avioane, având în vedere riscurile asociate.

Nu este clar cum ar putea Washingtonul să ajute la transferul aeronavelor de fabricaţie rusă, scrie agenția Reuters. Cu toate acestea, ar putea facilita tranzacţii sau, eventual, s-ar putea implica în plata sau în furnizarea de aeronave de înlocuire pentru aliaţii care ar da avioane Ucrainei.

Piloții ucraineni știu să piloteze avioanele de fabricație rusească

Peste 280 de membri ai Senatului şi Camerei Reprezentanţilor au asistat sâmbătă la intervenția video a președintelui Zelenski, care s-a făcut prin Zoom.

Mai mulţi membri republicani ai Congresului, între care senatorii Marco Rubio şi Lindsey Graham, şi-au transmis pe Twitter sprijinul pentru Zelenski în timpul şi după convorbire.

„Există avioane disponibile în unele ţări NATO pe care ucrainenii ştiu să le piloteze, dar se pare că SUA sunt parte a problemei şi nu parte a soluţiei”, a declarat Lindsey Graham într-o înregistrare video postată pe Twitter. „Să le dăm avioanele şi dronele de care au nevoie”, a îndemnat el, fără a detalia.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat duminica trecută că state UE erau dispuse să livreze avioane de luptă MiG, pe care piloţii ucraineni ştiu să le piloteze, dar ţările în cauză, printre care Bulgaria, Polonia şi Slovacia, au arătat apoi mai multă reţinere în această privință, menționează AFP.

Ucraina ar vrea zonă de interdicție aeriană, dar SUA și NATO resping ideea

Pe de altă parte, președintele Zelenski a cerut în repetate rânduri Occidentului să instituie o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, dar SUA şi aliaţii din NATO au respins aceste apeluri, temându-se de o confruntare directă cu Moscova. În schimb, SUA i-au promis lui Zelenski ajutor militar.

SUA și NATO se opun creării unei zone de interdicție aeriană în Ucraina, pentru că o astfel de măsură ar putea duce la „un război în toată regula în Europa”. De altfel, președintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că țările care ar impune o astfel de zonă de interdicție aeriană vor fi considerate ca direct participante la conflict.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a acuzat sâmbătă Alianţa că a cedat în faţa presiunilor ruseşti, după ce membrii NATO au refuzat să instituie o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei. NATO nu este forţa pe care și-o imaginau ucrainenii, a spus Kuleba, potrivit Reuters. 

10 miliarde de dolari pentru Ucraina

În Congresul SUA, controlat de democraţi, există un puternic sprijin bipartizan pentru un ajutor militar şi umanitar de urgenţă pentru Ucraina, în valoare de 10 miliarde de dolari, ca urmare a invaziei ruse care a început la 24 februarie, scrie Reuters.

„Suntem uniţi în sprijinul nostru pentru Ucraina”, a declarat senatorul republican Steve Daines la Fox News. Trebuie să votăm pentru acest ajutor de 10 miliarde de dolari, care ar fi jumătate umanitar, jumătate militar, a adăugat el, citat de AFP.

În timpul convorbirii virtuale de sâmbătă, Zelenski a cerut totodată sancţiuni economice mai dure împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea importurilor de petrol şi gaze ruseşti, precum şi suspendarea cardurilor de credit Visa şi Mastercard în Rusia.

Petrolul rusesc „miroase astăzi a sânge ucrainean”, a declarat ulterior și ministrul de externe, Dmitro Kuleba, într-un mesaj la televiziunea ucraineană, arătând că prin cumpărarea de petrol rusesc se finanțează crimele de război din Ucraina. Washingtonul se teme însă că o astfel de măsură ar duce la o creștere și mai mare a prețurilor.

Citiți și: Polonia ar putea furniza avioane Ucrainei. Casa Albă confirmă discuții în acest sens cu Varșovia

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri