Prima fotografie cu Lukașenko după ce s-a speculat că a fost internat cu probleme cardiace. Dictatorul belarus are o mână bandajată

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko inspectează o bază militară, la a comandamentului central al forţelor aeriene pe 15 mai 2023.
Presa din Belarus a publicat prima fotografie cu președintele Alexandr Lukașenko după ce s-a speculat că ar fi internat cu probleme cardiace. Foto: Telegram/Pul Pervogo

Un canal de ştiri de stat din Belarus a publicat luni o fotografie cu Aleksandr Lukaşenko în vizită la ceea ce este prezentat a fi un centru de comandă militar, în prima sa apariţie publică după aproape o săptămână, timp în care s-a speculat că dictatorul de 68 de ani a fost internat cu probleme cardiace, informează Agerpres.

Canalul Telegram Pul Pervogo, canal de stat ce informează despre activităţile lui Lukaşenko, a anunţat că preşedintele belarus a întreprins o vizită de lucru la o bază a comandamentului central al forţelor aeriene. În fotografie, Lukaşenko apare cu un bandaj la mâna stângă, similar cu cel pe care l-a purtat și la parada de 9 mai, din Moscova, ultima oară când a fost văzut în public.

Lukaşenko, care conduce cu o mână de fier Republica Belarus de trei decenii, a apărut slăbit în timpul ceremoniilor militare de la Moscova, şi nu a participat la un dineu oferit de Vladimir Putin. De atunci, el a lipsit de la festivităţile naţionale din Belarus, duminică, iar aceasta a alimentat speculaţii, neconfirmate oficial, că Lukaşenko ar fi fost internat într-un spital.

Euroradio, un post independent care emite din Minsk a anunțat că dictatorul este spitalizat.

Iar Pavel Latușka, un opozant belarus refugiat în Polonia, a anunțat că are informații că Lukașenko ar suferi de o infecție virală asociată cu o miocardită și că dictatorul a suferit și un stop cardiac.

Alexandr Lukaşenko conduce Belarus din 1994. După o amplă mişcare de contestare declanşată de realegerea sa marcată, potrivit ONG-urilor, de fraude masive în 2020, regimul de la Minsk a lansat o represiune care continuă şi în prezent.

În paralel, în timp ce relaţiile cu Europa s-au tensionat, Lukaşenko s-a apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, a cărui ofensivă împotriva Ucrainei el a susţinut-o chiar de la declanşarea ei, în februarie 2022.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri