Protestatarii din New York acuză că sunt arestați fără motiv și ținuți în condiții îngrozitoare: „Polițiștii comit acte de teroare”

Data publicării:
Third Day of curfew in New York City, New York, New York, United States - 03 Jun 2020
Foto: Profimedia

Protestatarii din New York care au fost arestați sau reținuți de poliție în perioada manifestațiilor masive anti-rasism care au loc în oraș de peste două săptămâni acuză că sunt încătușați fără motiv, că li se încalcă drepturile și că sunt ținuți în condiții îngrozitoare - în celule insalubre și murdare, fără hrană, apă sau măști sanitare, relatează The Guardian.

De la uciderea lui George Floyd de către poliția din Minneapolis acum peste două săptămâni, zeci de mii de persoane au ieșit să protesteze pe străzile orașului New York împotriva abuzurilor și brutalității poliției.

Peste 2000 de oameni au fost arestați în New York, o cincime din numărul celor arestați la nivel național. Ei au fost acuzați fie că s-au opus arestului, de tulburarea liniștii publice sau de încălcarea restricțiilor de circulație pe timp de noapte. Măsura din urmă a fost anulată ulterior de autorități.

Avocații oamenilor arestați spun că departamentul de poliție al New York (NYPD) le refuză acestora inclusiv dreptul de a un telefon familiei pentru a îi anunța ce s-a întâmplat.

În ciuda pandemiei de coronavirus și a situației epidemiologice dramatice din SUA, polițiștii nu poartă măști și le confiscă pe ale protestatarilor care sunt, apoi, aruncați în celule la grămadă fără a se lua în calcul sau a se respecta vreo normă de distanțare socială. Avocații spun că felul în care acționează polițiștii seamănă cu niște „acte de teroare”.

„Clienții noștri ne spun că sunt reținuți timp de 10-20 de ore în condiții îngrozitoare, că celulele sunt murdare, insalubre și nesigure”, spune unul dintre avocați.

Unii dintre protestatari au fost reținuți și pentru perioade de 48 de ore, o măsură ilegală în mod obișnuit. Această lege a fost suspendată temporar de Curtea Supremă din New York pe perioada acestei crize.

Pe lângă faptul că arestările nu sunt necesare în multe dintre cazuri, ele sunt făcute cu o brutalitate ieșită din comun spun avocații și clienții lor, iar majoritatea victimelor sunt tot persoane de culoare sau din minoritatea latino-americană.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri