Protestele au erupt din nou în Minneapolis, după ce poliția a împușcat mortal un tânăr de culoare

Data publicării:
Un bărbat de culoare și un polițist se privesc în timpul unei confruntări
Protestele au început din nou în orașul american Minneapolis, după ce poliția a împușcat mortal un tânăr de culoare. Foto: Profimedia Images

Minneapolis devine din nou scena protestelor și violențelor între manifestanți și polițiști, chiar în timp ce are loc procesul lui Derek Chauvin, polițistul care l-a ucis pe George Floyd. Noi proteste au început în metropola americană după ce polițiștii au împușcat mortal un tânăr de culoare după un incident minor în trafic, relatează BBC.

Forțele de ordine au folosit gaz lacrimogen, iar restricții de circulație pe timp de noapte au fost impuse în Minneapolis după ce un număr mare de protestatari furioși au ieșit în stradă, în noaptea de duminică.

Tânărul ucis este Daunte Wright, în vârstă de 20 de ani – polițiștii l-au împușcat în orașul Brooklyn Center, la mică distanță de Minneapolis.

Tragedia vine în situația în care spiritele sunt deja agitate în metropola americană și în întregul stat Minnesota, în contextul în care are loc procesul lui Derek Chauvin, polițistul responsabil de moartea lui George Floyd, eveniment care a dus la proteste masive în întreaga țară și chiar și în alte locuri de pe glob, anul trecut.

Cum a fost ucis Daunte Wright

Departamentul de poliție din Brooklyn Center a emis un comunicat în care a încercat să explice cele întâmplate – ofițerii de poliție l-au oprit pe tânăr după ce a încălcat o regulă rutieră, duminică după-amiază, însă după ce l-au identificat au descoperit că avea deja un mandat de arestare pe numele său.

Polițiștii spun că în momentul în care au încercat să îl aresteze, Wright a intrat din nou în mașină, moment în care unul dintre ofițeri l-a împușcat. Tânărul a condus apoi timp de mai multe minute în această stare, înainte de a se lovi puternic de o altă mașină. După acest accident, medicii chemați la fața locului nu au putut decât să constate decesul.

O pasageră din vehicul a suferit și ea răni, însă viața nu îi este în pericol.

Polițiștii spun că au avut camerele de corp și de bord activate.

Mama lui Wright a făcut un apel pentru a se face publice mai multe informații cu privire la felul în care a fost ucis fiul ei, ea a declarat pentru jurnaliștii americani că trupul fiului ei a fost lăsat de polițiști întins pe jos și că nimeni nu a vrut să îi dea nicio informație.

Guvernatorul Minnesotei, Tim Walz, a reacțonat spunând că „statul nostru plânge încă o viață a unui om de culoare luată de polițiști”. El spune că va urmări atent situația și că se roagă pentru familia tânărului ucis.

Noi confruntări între polițiști și protestatari

Sute de protestatari care scandau numele lui Daunte Wright au intrat în confruntări cu polițiștii, duminică, în fața sediului poliției din Brooklyn Central, la doar câțiva kilometri nord de Minneapolis.

Polițiștii au folosit grenade cu gaz lacrimogen și grenade paralizante pentru a îi dispersa pe manifestanți.

Presa locală a relatat că ar fi avut loc jafuri în mai multe zone ale orașului, iar primarul Mike Elliot a anunțat pe Twitter că a impus măsuri restrictive pe timp de noapte pentru a preveni creșterea în intensitate a protestului.

Soldați ai Gărzii Naționale a Minnesotei, deja desfășurați în Minneapolis pentru procesul lui Derek Chauvin, au fost trimiși în Brooklyn Center.

Minneapolis, în tensiune maximă

Procesul lui Derek Chauvin, în care fostul polițist este judecat pentru uciderea lui George Floyd, se află în desfășurare deja de două săptămâni, iar de la începutul său, starea de spirit din Minneapolis a devenit din ce în ce mai tensionată.

Imaginile cu Derek Chauvin îngenuncheat pe gâtul lui George Floyd au fost urmărite în întreaga lume anul trecut, în luna mai. Moartea bărbatului a declanșat protestele masive Black Lives Matter în toată lumea,

Pentru mulți, moartea lui Floyd în custodia poliției a devenit un simbol al brutalității forțelor de ordine - în special împotriva persoanelor de culoare - și a stârnit demonstrații în masă în toată lumea.

În SUA, polițiștii sunt rar condamnați pentru decesele care se produc în timpul serviciului – asta dacă sunt acuzați.

Verdictul din acest caz va fi văzut ca un indiciu privind modul în care sistemul juridic american va trata în viitor decesele care au loc în custodia poliției.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri