Protestele din Cehia. Ziua în care deputatul Zdenek Ondracek a vrut să „îmblânzească” cu bastoane și câini Revoluția de Catifea

Data actualizării: Data publicării:
Zdenek Ondracek
Zdenek Ondracek

În anul de grație 1989, când a început prăbușirea în lanț a regimurilor comuniste în Europa Centrală și de Est, ziua de 17 noiembrie avea să însemne pentru cehoslovaci primul act al libertății îndelung așteptate – Revoluția de Catifea, condusă de disidentul Vaclav Havel. În acele zile, un tânăr zelos de 20 de ani, Zdenek Ondracek, îmbrăcat în ținuta StB (poliția secretă comunistă), avea însă o altă părere, aflându-se în prima linie a reprimării unei demonstrații pașnice a studenților care prosteau împotriva regimului comunist pe străzile Pragăi.

zdenek
Zdenek Ondracek

Chiar dacă Revoluția de Catifea nu a degenerat într-o baie de sânge de proporțiile revoluției de la București, violențele StB și-au făcut loc pe arterele capitalei cehoslovace.

Unitatea specială pe care Zdenek Ondracek o conducea a folosit tunuri cu apă, bastoane și câini pentru dispersa manifestanții anti-regim. Manevra feduală a comuniștilor, ascunși în spatele ideologiei „soft” a „socialismului cu față umană”, însă nu a avut sorți de izbândă.

Tot mai muți oameni s-au revărsat pe străzile Pragăi, iar în numai câteva zile, numărul protestatarilor avea să ajungă la 500.000. Zece zile mai târziu, pe 27 noiembrie, întreaga conducere a Partidului Comunist, în frunte cu liderul Milos Jakes, a demisionat, decizie care a culiminat cu prăbușirea regimiului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Douăzeci și nouă de ani mai târziu, tânărul milițian de atunci, deputat comunist în prezent în Legislativul Cehiei, a revenit în primplanul vieții politice pe o funcție-cheie. Zdenek Ondracek conduce, începând de vineri, 2 martie, comisia parlamentară însărcinată cu controlul GIBS, serviciul de inspecție al forțelor poliției.

Deputatul a obţinut 79 de voturi din partea celor 155 de parlamentari prezenţi, în urma unei dezbateri furtunoase.

„Nu regret că am lucrat pentru SNB (poliţia comunistă). Nu aş schimba nimic din viaţa mea profesională", a afirmat înainte de vot Zdenek Ondracek, care în trecut a recunoscut că a lovit în 1989 cu un baston o tânără protestatară. „Noi am servit patria", a adăugat el vineri.

„Regimul comunist a fost criminal şi ilegitim. Tocmai acestui regim i-a servit Zdenek Ondracek", a declarat, în cadrul unei dezbateri, deputata Miroslava Nemcova, membră a partidului de dreapta ODS.

Partidul comunist KSCM s-a situat, cu 7,76% din voturi, pe locul cinci în alegerile legislative din octombrie 2017, câştigate de mişcarea centristă şi populistă ANO a miliardarului Andrej Babis, care a obţinut 29,64%.

Un guvern minoritar al lui Babis, format din miniştri membri ai ANO şi experţi neafiliaţi, a fost respins de către deputaţii altor opt formaţiuni parlamentare la votul de încredere din 16 ianuarie.

Mii de cehi au manifestat luni seara la Praga şi în circa zece alte oraşe pentru a protesta faţă de numirea Zdenek Ondracek.

Aproximativ 7.000 de persoane s-au adunat în centrul capitalei, Praga, pentru a semna o petiţie prin care se cere un nou vot şi pentru a-şi exprima protestul faţă de prim-ministrul Andrej Babis, acuzat de colaborare, înainte de 1989, cu fosta poliţie secretă comunistă StB.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri