Putin îl invită pe Biden la un ceai: Dacă Rusia a pierdut războiul, să-și ia rachetele ATACMS înapoi și să mănânce liniștit clătite

Data actualizării: Data publicării:
putin la birou bea ceai
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, joi, în timpul vizitei sale în China, pentru forumul „Belt and Road” de la Beijing, că SUA au făcut „încă o greșeală” funizând Ucrainei rachete cu rază cu lungă ATACMS, relatează The Guardian. „Dacă Rusia a pierdut războiul, de ce să le trimiți rachete ATACMS?, întreabă retoric dictatorul, care spune că în acest caz președintele american, Joe Biden, mai degrabă și-ar „lua rachetele înapoi” și ar putea„să mănânce clătite liniștit”. Mai mult, Putin îl invită pe Biden la un ceai în Rusia.

Reacția lui Putin vine după un atac ucrainean fără precedent de săptămâna acesta. Kievul a anunțat că a distrus nouă elicoptere militare rusești, un sistem de rachete antiaeriene și un depozit de muniție. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că atacul a folosit rachete ATACMS, despre care a spus că „și-au dovedit eficiența”, iar loviturile au fost „executate cu mare precizie”.

Putin a calificat livrarea de către SUA a rachetelor balistice tactice cu rază lungă de acțiune către Kiev drept „o altă greșeală a Statelor Unite”.

„Dacă Rusia a pierdut războiul, de ce să furnizeze ATACMS?” a întrebat retoric Putin. „Lăsați (SUA) să ia ATACMS înapoi, împreună cu orice altă armă. Lăsați-l pe (Biden) să se așeze și să mănânce clătite, lăsați-l să vină aici la un ceai”, a spus Putin.

Rachetele ATACMS trimise Kievului vor prelungi „agonia” Ucrainei, spune Putin

Dictatorul rus mai spune că rachetele ATACMS furnizate Kievului nu vor schimba radical situaţia de pe front şi nu vor face decât să prelungească „agonia” Ucrainei.

„În primul rând, aceasta provoacă, desigur, rău şi creează o ameninţare în plus. În al doilea rând, noi vom putea desigur să respingem aceste atacuri. Războiul este război”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei conferinţe de presă în timpul vizitei sale în China.

„Însă lucrul cel mai important este că aceste rachete nu vor schimba radical lucrurile pe linia de contact. Este imposibil, putem spune cu certitudine acest lucru. Aceasta este o altă eroare a SUA, din mai multe motive”, a afirmat Putin.

„Pentru Ucraina, nu va fi nimic bun. Agonia va fi prelungită”, a adăugat preşedintele rus. „În primul rând, aceasta provoacă, desigur, rău şi creează o ameninţare în plus. În al doilea rând, noi vom putea desigur să respingem aceste atacuri. Războiul este război”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei conferinţe de presă în timpul vizitei sale în China.

Miercuri, liderul rus a acuzat SUA că sunt acum „mai profund implicate” în războiul din Ucraina și a anunțat că un număr limitat de avioane de luptă rusești înarmate cu rachete hipersonice vor fi desfășurate în Marea Neagră, ca răspuns la desfășurarea de către SUA a două grupuri de atac cu portavioane pe coasta Israelului, pe fondul temerilor legate de un război regional mai amplu.

„Am avertizat că aceasta nu este o amenințare, totuși vom exercita controlul vizual, controlul armelor asupra a ceea ce se întâmplă în Marea Mediterană”, a declarat Putin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri