Putin: Moscova studiază cu atenție planul de pace propus de liderii africani pentru războiul din Ucraina

Data publicării:
2nd Russia-Africa Summit. Plenary session
Președintele rus Vladimir Putin, la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. Foto: Profimedia

Preşedintele Vladimir Putin le-a transmis, vineri, liderilor africani prezenţi la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg că Moscova tratează cu respect propunerea lor de pace privind Ucraina şi o studiază „cu atenţie” pentru găsirea unei ieşiri din conflictul armat în Ucraina, potrivit Reuters şi AFP.

„Să luăm de exemplu iniţiativa unei serii de state africane pentru a reglementa criza ucraineană. Este o problemă gravă, nu putem să nu o studiem”, a declarat Putin în faţa mai multor înalţi responsabili africani, potrivit Agerpres. 

„Aceasta înseamnă mult, căci înainte misiunile de medie erau monopolizate de ţări având o aşa-zisă democraţie avansată. Acum Africa este la fel de pregătită să ajute la rezolvarea unor probleme care par din afara zonei sale de interes prioritar”, a adăugat el, în a doua zi a sesiunii plenare a celei de-a doua ediţii a Summitului Rusia-Africa.

„Noi tratăm cu respect iniţiativele dumneavoastră şi le studiem cu atenţie”, a continuat Putin.

De asemenea, Putin le-a transmis că Rusia îşi va spori livrările de alimente în Africa, inclusiv unele livrări cu de grâne cu titlu gratuit, iniţiativă pe care a anunţat-o în ajun, şi că este interesată de dezvoltarea cooperării militare cu ţările de pe continentul african.

La jumătatea lunii iunie, o delegaţie africană s-a deplasat în Ucraina, apoi în Rusia pentru a-şi propune medierea în conflictul în Ucraina, fără ca totuşi să ajungă la rezultate imediate.

Ucraina respinsese atunci oferta africană, apreciind că ea ar îngheţa conflictul fără să asigure o plecare a trupelor ruse. Kremlinul apreciase la rândul său că planul african era „foarte dificil de pus în aplicare”, asigurând totodată că Putin „îşi manifestase interesul pentru a-l examina”.

Propunerile ţărilor africane prevedeau în special o „detensionare de ambele părţi”, „recunoaşterea suveranităţii” ţărilor aşa cum era recunoscută de ONU şi „garanţii de securitate” pentru toate părţile, notează AFP.

Putin a salutat-o iniţial, recitând o listă de plângeri ale Rusiei împotriva Ucrainei şi Occidentului, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ideea unei încetări a focului în acest moment, ceea ce ar lăsa sub controlul Rusiei aproape o cincime din teritoriul Ucrainei şi le-ar oferi forţelor ruse timp să se regrupeze.

În a doua zi a summitului Rusia-Africa, Putin a declarat că Rusia este pregătită să furnizeze gratuit unele arme în Africa pentru a spori securitatea pe continent şi să colaboreze mai strâns cu serviciile africane de aplicare a legii şi de informaţii.

Rusia şi-a majorat exporturile agricole şi va rămâne un furnizor de încredere de alimente, a insistat Putin, amintind că Moscova a anulat o datorie de 23 miliarde de dolari, fără a preciza în ce perioadă de timp şi fără a numi ţările implicate.

Summitul Rusia-Africa intervine la mai mult de o săptămână de la expirarea acordului privind cerealele care permitea exportul de grâne ucrainene prin Marea Neagră, în pofida conflictului cu Rusia, suscitând îngrijorare ţărilor africane.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri