Rabinii europeni acuză Armenia că folosește tema Holocaustului într-o campanie împotriva Azerbaidjanului

Data publicării:
rabini poza de grup
Foto: Facebook / Rabinical Center of Europe

86 de entități spirituale iudaiste din Europa, America și țări musulmane, precum și zeci de reprezentanți ai mass-media religioase evreiești din întreaga lume, s-au declarat împotriva utilizării temei Holocaustului de către personalitățile politice armene, scrie Newsweek.ro.

Între 27 august și 7 septembrie, 86 de entități spirituale iudaiste din Europa, America și țări musulmane, precum și zeci de reprezentanți ai mass-media religioase evreiești din întreaga lume, s-au declarat împotriva utilizării temei Holocaustului de către personalitățile politice armene, inclusiv prim-ministrul Pașinian, ca parte a unei campanii de demonizare a Azerbaidjanului, potrivit sursei menționate.

Pe 6 septembrie, 50 de rabini, reprezentând cea mai mare asociație de lideri religioși evrei (Centrul Rabinic al Europei), au semnat o scrisoare oficială comună. Mesajul este adresat prim-ministrului și președintelui Armeniei. Ei au cerut renunțarea „imediată și completă” la utilizarea temei Holocaustului de către propaganda armeană „de dragul obiectivelor politice”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rabinii europeni și-au exprimat dezamăgirea față de colaborarea din Armenia și Iran

În scrisoare se menționeză că „mesajul ar trebui să fie luat în considerare de toate organismele guvernamentale relevante, care reprezintă poporul armean”. Rabinii europeni și-au exprimat dezmăgirea, în contextul colaborării Guvernului Armeniei și conducerii Republicii Islamice Iran, numind-o pe ultima „stat care solicită necontenit, deschis și public, distrugerea singurei țări evreiești din lume”.

Pe site-ul oficial al Centrului Rabinic al Europei se arată că instituția condamnă polemica liderilor armeni, „pentru că au folosit retorica Holocaustului într-o campanie împotriva statului vecin, Azerbaidjan”.

Israel Heritage Foundation, asociația americană creată de supraviețuitorii Holocaustului, a emis o declarație în care respinge „folosirea liberă a cuvântului „Holocaust” de către oficialii guvernului armean, când vorbesc despre situația din regiunea Karabakh. Orice comparație cu Holocaustul este nejustificată”.

Chabadinfo, vocea celei mai influente mișcări a iudaismului din Statele Unite, Chabad, a numit acuzațiile la adresa guvernării de la Baku cu privire la „genocidul” armenilor din Karabakh „calomnie”.

Publicația paneuropeană Jüdisches Europa scrie că analogiile între politica nazistă și atitudinea Azerbaidjanului față de armenii din Karabakh, este complet nefondată. Autorii Jüdisches Europa menționează că „nu există dovezi, precum înregistrările telefoanelor mobile”, care să confirme acuzațiile Azerbaidjanului, referitoare la „genocidul” armenilor.

„Liderii armeni, dependenți de Iran, declară deja „genocid prin înfometare” la ONU, iar rețelele de socializare sunt pline de fotografii cu restaurante pline de viață și nunți fastuoase în enclavă, cu grămezi de carne prăjită și prăjituri de înălțimea unui om. Nu există dovezi tangibile, care să probeze afirmațiile despre populația înfometată. Ar trebui să fie o sarcină destul de ușoară în această eră a mass-mediei electronice globale”, informează Jüdisches Europa.

Șocați de comentariile premierului armean

„Sunt șocat de comentariile făcute de liderul politic armean, care compară situația actuală cu exterminarea evreilor în timpul Shoah (Holocaustului), declară Bruno Fischzon, rabinul șef al departamentului Moselle din nord-estul Franței și orașul Metz.

Rabinul vienez Arie Folger i-a acuzat pe oficialii municipali francezi că politizează ajutorul umanitar, care la sfârșitul lunii august au încercat să călătorească din Armenia în Karabakh, fără acordul adminsitrației de la Baku.

În opinia rabinului de la Baku Zamir Isaev, „SUA și UE fac eforturi pentru a încheia un acord de pace între Armenia și Azerbaidjan. Exercitarea presiunii psihologice (asupra Azerbaidjanului) prin introducerea problemei „genocidului” nu poate decât să dăuneze procesului de negociere”.

Liderii spirituali ai evreilor din Europa, care pledează împotriva metodelor de propagandă armeană și demonizare a Azerbaidjanului sunt: șeful Curții Rabinice a Federației Sinagogilor, Marea Britanie, Liechtenstein, Rabinul-șef al Țărilor de Jos Jacobs, Rabinul șef aș Poloniei Schudrich, Rabinul șef al Slovaciei Myers, Rabinul șef al Bulgariei Salamon, Rabinul șef al Ciprului Raskin, Rabinul șef al Moldovei Salzman, Președintele Conferinței Rabinilor Ortodocși ai Germaniei Avichai Apel, Rabinul Strasbourgului Abraham Weil, șeful Curții Rabinice din Paris Cohen, rabinul comunității evreiești din Marsilia Amram, rabinul șef al Romei Segni, rabinul șef așkenazi și sefarzi din Viena Engelmayer și Niazov, rabinul șef de la Haga Katzman, rabinul șef al Berlin Teichtel, rabinul șef din München Brodman, rabin al Wehrmacht Balla, șeful Curții Rabinice din Budapesta Oberloander.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri