Răsturnare de situație în cazul jurnalistului Khashoggi. Arabia Saudită recunoaște că a fost ucis

Data actualizării: Data publicării:
Jamal Khashoggi disparitie
Poliția turcă a făcut percheziții la consulatul Arabiei Saudite Foto: Guliver/Getty Images

Arabia Saudită a recunoscut sâmbătă că jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, a cărui dispariţie pe 2 octombrie a avut un ecou global, a fost ucis în consulatul său din Istanbul, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Jurnalistul saudit dispărut, Jamal Khashoggi, împreună cu logodnica sa
Jurnalistul saudit dispărut, Jamal Khashoggi, împreună cu logodnica sa

Confirmarea morţii lui Khashoggi a fost transmisă la primele ore ale zilei de sâmbătă de către agenţia oficială de presă a Riadului, SPA.  Pe de altă parte, televiziunea saudită a anunțat că jurnalistul a fost murit în urma unei încăierări care a avut loc în consulat și în care au fost implicat cel puțin 10 oficiali saudiți, relatează CNN. Cinci oficiali de rang înalt au fost demiși în urma acestui incident, inclusiv adjunctul șefului serviciilor de informații saudite. De asemenea, au fost reținute 18 persoane, toți cetățeni saudiți, a mai transmis televiziunea saudită. 

„Discuţiile între Jamal Khashoggi şi cei cu care s-a întâlnit în consulatul regatului de la Istanbul (...) au degenerat într-o altercaţie, care a condus la decesul său”, au anunțat mediile oficiale saudite, citând Parchetul.

În ceea ce privește destituirile unor înalți oficiali în urma acestui caz,  se remarcă între aceștia adjunctul șefului serviciului de informaţii saudit, Ahmad al-Assiri, şi un important consilier de la curtea regală, Saud al-Qahtani. Cei doi sunt colaboratori apropiaţi ai prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, asupra căruia presiunea a crescut în ultimele zile în legătură cu cazul Khashoggi, notează AFP.

Implicare la nivel înalt

Dispariţia misterioasă a lui Khashoggi, care a intrat pe 2 octombrie în consulatul din Istanbul pentru un demers administrativ şi nu a mai ieșit de acolo, a generat o criză internaţională.

Regele Salman al Arabiei Saudite a ordonat crearea unei comisii ministeriale prezidate de prinţul moştenitor, Mohammed bin Salman, pentru restructurarea serviciului saudit de informaţii şi „definirea precisă a puterilor” acestuia, a mai anunţat sâmbătă presa oficială.

Anunţul SPA ce confirmă moartea jurnalistului în consulat a venit la puţin timp după o nouă convorbire telefonică asupra cazului Khashoggi între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi regele Salman, prima discuţie având loc duminica trecută.

Citiți și:  Cazul Khashoggi. De ce regele Arabiei Saudite a decis să se implice personal în gestionarea crizei

Critic al prinţului moştenitor, Jamal Khashoggi trăia în exil în Statele Unite din 2017.

Oficiali turci au afirmat că acesta a fost asasinat de un comando trimis special de Riad. Până sâmbătă dimineaţa, conducerea saudită dezminţise permanent implicarea sa în dispariţia jurnalistului.

Recunoaşterea morţii sale de către Riad a venit după ce administraţia Trump a transmis vineri un nou avertisment Arabiei Saudite, invocând posibile sancţiuni dacă se dovedeşte că aceasta a fost în spatele dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi. Întrebat vineri, preşedintele american a atenţionat că "ar putea" exista sancţiuni faţă de aliatul său saudit, însă a precizat că e prea devreme pentru a trage concluzii.

Reacția SUA după anunțul Arabiei Saudite

După anunţul de sâmbătă dimineaţa al Riadului, Statele Unite au reacţionat rapid, dar cu prudenţă, notează AFP.

Într-o reacţie citată de Reuters, preşedintele Donald Trump a considerat credibilă explicaţia oferită de Riad sâmbătă. El le-a spus reporterilor că anunţul Arabiei Saudite asupra circumstanţelor morţii lui Khashoggi reprezintă un „prim pas bun”.

„Suntem întristaţi să aflăm că moartea domnului Khashoggi a fost confirmată”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

„Statele Unite au luat notă de anunţul regatului Arabiei Saudite că ancheta în cazul Jamal Khashoggi avansează şi că (regatul) a întreprins acţiuni faţă de suspecţii care au fost pentru moment identificaţi”, a adăugat Sanders.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat într-un comunicat „profund tulburat de confirmarea morţii” lui Khashoggi.

Menajând într-o primă fază regatul sunnit în numele intereselor strategice comune, Donald Trump a admis joi în premieră că acest jurnalist este foarte probabil mort, ameninţând Arabia Saudită cu „foarte grave” consecinţe.

„Vom lua în considerare cu siguranţă o gamă largă de răspunsuri potenţiale” dacă Riadul este vinovat, a susţinut vineri într-un interviu pentru Voice of America, Mike Pompeo. Dar secretarul de Stat american a precizat că important este să se facă lumină în acest caz.

El nu a detaliat eventualele sancţiuni ce ar putea fi decise. Liderii americani şi-au manifestat intenţia de a conlucra cu Congresul. Mai mulţi congresmeni republicani s-au arătat indignaţi de circumstanţele dispariţiei jurnalistului.

Mai multe știri despre cazul Jamal Khashoggi puteți citi aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri