Cazul Khashoggi. De ce regele Arabiei Saudite a decis să se implice personal în gestionarea crizei

Data actualizării: Data publicării:
Regele Salman al Arabiei Saudite a fost internat în spital din cauza unei inflamaţii a vezicii biliare
Foto: Guliver/Getty Images

Dispariţia sau mai bine zis uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi devine un bulgăre de zăpadă scăpat la vale, motiv pentru care însuși regele Salman al Arabiei Saudite, în vârstă de 82 de ani, a decis să preia situaţia în propriile mâini, deși se consideră că prințul moștenitor, Mohammed bin Salman, este liderul de facto al țării.

Arabia Saudită a recunoscut că Jamal Khashoggi, jurnalistul dispărut acum aproape trei săptămâni, a fost ucis în interiorul consulatului său din Istanbul. Anunţul a fost făcut azi-noapte, la televiziunea de stat. Autorităţile de la Riad spun că, potrivit anchetei, jurnalistul ar fi murit după ce s-a bătut cu oficialii de la consulat. Au mai anunţat 18 arestări în acest caz şi demiterea a doi responsabili de rang înalt. 

Jurnalistul Jamal Khashoggi avea 59 de ani, trăia în Statele Unite şi era un critic al familiei regale saudite. Dispariţia sa misterioasă a provocat un scandal internaţional. Arabia Saudită susţinuse iniţial că bărbatul a părăsit viu clădirea consulatului. Responsabili turci, sub protecţia anonimatului, au acuzat însă că acesta a fost asasinat la ordin şi au susţinut că există înregistrări audio din timpul torturării şi uciderii lui. 

Surse citate de Reuters susţin că regele Salman a simţit nevoia să intervină şi să încerce să gestioneze el însuşi acest caz, care riscă să destabilizeze întreaga arhitectură geopolitică. Sursele susţin că regele l-a trimis la Istanbul pe prinţul Khaled al-Faisal, guvernatorul din Mecca, cel considerat acum mâna dreaptă a acestuia. Dar prinţul Khaled nu a fost trimis întâmplător în Turcia - se crede că este foarte apropiat de preşedintele Turciei, Recep Taiyp Erdogan. Aşadar, are alt spaţiu de negociere. Sau de muşamalizare.

Regele Salman al Arabiei Saudite a fost internat în spital din cauza unei inflamaţii a vezicii biliare
Regele Salman al Arabiei Saudite a decis să se implice personal în gestionarea crizei legate de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi | Foto: Guliver/Getty Images

Există experţi care nu se feresc să comenteze faptul că regele Arabiei Saudite are, în aceste momente, încredere mai mare în alţi oameni decât în propriul fiu, prinţul moştenitor al coroanei.

Mohammed bin Salman, pe care regele Salman l-a desemnat anul trecut prinț moștenitor, are vaste puteri, dar nu a fost lăsat să se ocupe de gestionarea cazului Khashoggi. Sau poate chiar el a cerut ajutorul, întrucât la început s-a crezut că situaţia poate fi uşor rezolvată, dar între timp, lucrurile au luat o turnură neaşteptată.

Uciderea jurnalistului, dacă se va dovedi că a fost comandată direct de Riad, nu poate fi aşa uşor trecută cu vederea de comunitatea occidentală. Sau, cel puţin, nu ar trebui. Reputaţia prinţului moştenitor e puternic zdruncinată de acest scandal, iar tatăl său ştie că trebuie, cum-necum, să apere imaginea familiei regale. Sunt voci care spun că acele măsuri de retorsiune, cu petrolul folosit ca armă politică, cele cu care ameninţa Riadul, pe căi neoficiale, au fost vorbele prinţului moştenitor. Acum, că situaţia e gestionată de rege, nu prea se mai lansează Riadul în astfel de declaraţii dure. Regele a vorbit direct atât cu Trump, cât şi cu Erdogan zilele trecute. L-a întâmpinat, alături de fiul său, şi pe Mike Pompeo.

Regele intervine mai rar, dar intervine când simte că lucrurile scapă de sub control.

De cealaltă parte, prinţul moştenitor pare că a căzut pradă propriului proiect măreţ prin care încearcă să-şi diversifice economia. Îşi pune acum în pericol propriile planuri de a atrage investiţii. Mulţi parteneri de business îi întorc acum spatele, cel puţin pentru moment. Sunt nume mari care au anunţat că nu merg la summitul de investiţii de la Riad. Chiar şi secretarul american al Trezoriei americane, Steven Mnuchin, şi-a anulat participarea. Investiţiile străine directe în Arabia Saudită au scăzut anul trecut cu aproximativ 80%, iar prinţul spunea că trendul se va inversa anul acesta. Acest jurnalist Jamal Khashoggi, însă, i-a dat planurile peste cap.

Mai multe știri despre cazul Jamal Khashoggi puteți citi aici.

Citiți și: 

Misterul prinților saudiți dispăruți fără urmă în Europa

Zeci de prinți și foști miniștri au fost arestați în Arabia Saudită

Se naște un Putin al Arabiei Saudite? Ce spun experții despre „furtuna perfectă” declanșată de prințul Mohammad

Declarație surprinzătoare a Arabiei Saudite, legată de Israel

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri