Reacția Kremlinului după ce Polonia a anunțat că întărește paza la granița cu Belarus. „Agresivitatea Poloniei este o realitate”

Data publicării:
militari si vehicul militar patruleaza langa gardul de la granita polonia belarus
Polonia a ridicat un gard întărit la granița cu Belarus. Foto: Profimedia

Decizia Poloniei de a-şi consolida forţele de-a lungul frontierei cu Belarus, ca răspuns la prezenţa mercenarilor Wagner, care se vor antrena ci militarii bieloruși, constituie o „sursă de preocupare” pentru Rusia, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Polonia, ţară membră NATO, a început în această lună să relocheze peste 1.000 de militari, precum şi echipamente în estul ţării.

Varşovia a anunţat anterior că va trimite, de asemenea, 500 de poliţişti pentru a consolida securitatea la frontieră pentru a face faţă numărului tot mai mare de migranţi care trec graniţa, în contextul prezenţei combatanţilor Wagner pe teritoriul bielorus.

Ministerul Apărării din Belarus a declarat joi că mercenarii Wagner au început să antreneze forţele speciale bieloruse pe un poligon militar aflat la câţiva kilometri de graniţa cu Polonia.

Terenul de antrenament Brestski este situat la mai puţin de cinci kilometri de frontiera cu Polonia, iar ministerul polonez al Apărării a declarat joi că „a consolidat cooperarea armatei poloneze cu poliţiştii de frontieră, printre altele, prin intensificarea operaţiunilor comune la frontieră”, scrie Agerpres, preluând AFP.

Întrebat despre această decizie a Poloniei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliştilor acreditaţi la preşedinţia rusă: „Bineînţeles, aceasta este o sursă de îngrijorare. Agresivitatea Poloniei este o realitate”.

„O astfel de atitudine ostilă faţă de Belarus şi Federaţia Rusă necesită o atenţie sporită (din partea noastră)”, a mai spus Peskov.

Polonia monitorizează frontiera cu Belarus

Ministerul Apărării polonez monitorizează îndeaproape situaţia de la frontiera cu Belarus şi este pregătit pentru diverse scenarii, a anunţat joi instituţia citată, după ce autorităţile de la Minsk au anunţat că mercenarii din gruparea rusă Wagner vor ajuta la antrenarea trupelor speciale bieloruse în timpul unor exerciţii militare organizate în apropiere de frontiera dintre Belarus şi Polonia.

„Frontierele Poloniei sunt sigure, monitorizăm continuu situaţia la graniţa noastră de est şi suntem pregătiţi pentru diverse scenarii întrucât situaţia evoluează”, a menţionat Ministerul Apărării polonez într-o declaraţie.

Într-o înregistrare video difuzată miercuri, şeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, îi întâmpină pe combatanţii săi în Belarus, spunându-le că ei nu vor mai lua parte la războiul din Ucraina pentru moment şi ordonându-le să se pregătească pentru misiuni în Africa.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri