Belarusul anunță că mercenarii Wagner și trupele speciale bieloruse se antrenează la granița cu Polonia

Data publicării:
Aleksandr Lukașenko
Aleksandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Mercenarii din gruparea Wagner vor face antrenamente împreună cu trupele speciale bieloruse chiar la granița Belarusului cu Polonia, a anunțat, joi, guvernul dictatorului Lukașenko, conform Reuters.

Într-o înregistrare video difuzată miercuri, şeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, îi întâmpină pe combatanţii săi în Belarus, spunându-le că ei nu vor mai lua parte la războiul din Ucraina pentru moment şi ordonându-le să se pregătească pentru misiuni în Africa.

„Forţele armate ale Belarusului continuă pregătirea comună cu combatanţii Wagner PMC”, a transmis ministerul apărării de la Minsk.

„În cursul săptămânii, unităţi ale forţelor pentru operaţiuni speciale împreună cu reprezentanţi ai Wagner PMC vor efectua sarcini pentru pregătire de luptă în zona militară Brest”, a adăugat ministerul citat.

Anterior, în această lună, Polonia a anunţat că va trimite 500 de poliţişti de frontieră pentru a spori securitatea la graniţa cu Belarus, pe fondul creşterii numărului de migranţi care încearcă să intre pe teritoriul polonez şi în contextul potenţialelor ameninţări în urma mutării mercenarilor Wagner în Belarus.

Rebeliunea armată a grupării Wagner a fost oprită în timp ce mercenarii înaintau către Moscova, în urma unui acord între Prigojin şi Kremlin la care s-a ajuns prin medierea dictatorului din Belarus, Aleksandr Lukaşenko.

Conform acordului, dictatorul rus, Vladimir Putin, le-a oferit mercenarilor trei variante: să se întoarcă acasă, să plece în Belarus sau să semneze un contract cu ministerul apărării rus pentru a se subordona lui Serghei Şoigu şi lui Valeri Gherasimov. Ca parte a acordului, Kremlinul le-a promis mercenarilor şi şefului lor că nu vor fi urmăriţi penal.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri