Republica Moldova instituie starea de urgență în sectorul energetic. Gazprom a refuzat amânarea plății livrărilor de gaze

Data actualizării: Data publicării:
Instalații Gazprom
Rep. Moldova poate să plătească doar 38 de milioane de dolari din totalul de 63 pe care îi datorează companiei Gazprom. Foto: Profimedia Images

Gazprom a refuzat cererea Moldovei de a reprograma plata avansului pentru livrările cu gaze din ianuarie. Această decizie îi va forța pe moldoveni să declare starea de urgență în sectorul energetic, a afirmat guvernul de la Chișinău miercuri, potrivit Reuters.

Actualizare: Guvernul Republicii Moldova a declarat starea de urgență pentru următoarele 60 de zile.

„Se propune Parlamentului să declare stare de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile”, se scrie în hotărârea Guvernului moldovean. Pe perioada stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova va emite dispoziţii în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

  • dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice;
  • adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;
  • adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și a operatorilor de sistem să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale și altor resurse energetice pe întreg teritoriul țării;
  • coordonarea activității mijloacelor de informare în masă;
  • instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;
  • instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate;
  • alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate;
  • efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor care au provocat starea de urgență.

Republica Moldova nu poate plăti avansul pentru livrarea de gaze pentru luna ianuarie

Vicepremierul Andrei Spânu a spus că Moldova poate să plătească doar 38 de milioane de dolari din totalul de 63 pe care îi datorează companiei Gazprom. Guvernul va cere Parlamentului joi să introducă starea de urgență.

Moldova și Gazprom, cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, au semnat un contract pentru livrarea de gaze valabil cinci ani care a intrat în vigoare din 1 noiembrie și care prevede ca Moldova să plătească un avans de plată până pe data de 20 a fiecărei luni.

Nu este prima dată când negocierile dintre Moldovagaz și Gazprom eșuează. În octombrie, anul trecut, Moldova a apelat la măsura de instaurare a stării de urgență din motive similare.

Citește și: Exporturile Gazprom au crescut în 2021, dar livrările de gaze spre Europa au fost sub aşteptări

Reacția Moscovei la criza livrărilor de gaze din Republica Moldova: „Gazul nu poate fi dat gratuit”

Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei Dmitri Peskov a spus că „situația creată între Gazprom și Republica Moldova este exclusiv comercială, gazul nu poate fi dat gratuit”, transmite RIA Novosti, citată de sputnik.md.

„Gazprom are obligații contractuale cu cumpărătorii de gaze, există o anumită sumă care trebuie achitată și, bineînțeles, Gazpromul în calitate de companie trebuie să vândă marfa și să primească bani pentru asta. El nu poate da marfa gratuit. Prin urmare, aceasta este mai degrabă o problemă comercială”, le-a spus Peskov reporterilor.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri