Reuters: Rusia macină o armată ucraineană secătuită și aflată în inferioritate numerică. Războiul dronelor se intensifică

Data actualizării: Data publicării:
Uniforme și arme pe front
Foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina va intra, peste câteva zile, în al treilea an, iar situația de pe front devine tot mai dificilă pentru apărătorii ucraineni în urma eșecurilor din ultimele luni – ratarea contraofensivei și pierderea orașului Avdiivika. Soldații ucraineni se confruntă cu o realitate gri – sunt într-o inferioritate numerică clară și rămân fără echipamentele și muniția necesară pentru a ține piept invadatorilor ruși, relatează Reuters.

Un comandant de pluton ucrainean, cu numele de cod „Tygr”, estimează că doar 60-70% dintre miile de oameni din brigada sa, la începutul conflictului, încă mai sunt la datorie. Restul au fost uciși, răniți sau au renunțat la luptă din cauza vârstei sau îmbolnăvirii.

Pierderile grele suferite în fața invadatorilor sunt doar o parte a problemei – cealaltă este provocată de condițiile meteo groaznică de pe frontul din estul Ucrainei – pământul înghețat s-a transformat într-un noroi gros din cauza temperaturilro neașteptat de calde, iar aceste condiții duc la îmbolnăvirea soldaților.

„Vremea este ploaie – zăpadă – ploaie – ploaie. Oamenii se îmbolnăvesc de gripe sau fac angină. Nu mai pot să fie pe front pentru perioade destul de lungi și nu avem pe nimeni să-i înlocuiască. Cea mai mare problemă este lipsa oamenilor”, mai spune un comandant de companie.

Armata ucraineană suferă de lipsă de personal, dar și de echipamente și muniție

Chiar înainte împlinirea a doi ani de invazie, ascensiunea armatei ruse în războiul din Ucraina este evidentă, într-un conflict în care războiul de tranșee, care aduce aminte de Primul Război Mondial, se combină cu o folosire tot mai intensă a dronelor.

Rusia a avut câștiguri mici în ultimele luni, însă a obținut o victorie importantă weekend-ul trecut, după ce a preluat controlul orașului Avdiivka, în intens contestata regiune Donețk. Un purtător de cuvânt al unei brigăzi ucrainene care a încercat să apere orașului a declarat că apărătorii erau depășiți numeric șapte la unu.

Reuters a discutat cu mai mult de 20 de soldați și de comandanți ucraineni, pe diferite secțiuni ale frontului de 1.000 de kilometri din estul și sudul Ucrainei.

Deși încă sunt motivați să-i oprreească pe invadatori, ei vorbesc de provocările dure cu care se confruntă în încercarea de a opri o armată mult mai mare și mai bine aprovizionată, în condițiile în care ajutorul militar din Occident întârzie sau e insuficient.

Un comandant din brigada a 59-a, cu numele de cod Hrihori, a descris atacuri dure din partea unui număr mic de soldați ruși care avansează de câte zecce ori pe zi în ceea ce el a numit „asalturi de uzură” – extrem de costisitoare pentru ruși, dar și o amenințare gravă pentru trupele sale.

„Armele se strică și dacă nu avem posibilități să le livrăm muniție și să le schimbăm armele, atunci înțelegeți la ce se ajunge”.

Armata ucraineană e dependentă de banii și de echipamentele din străinătate pentru efortul său de război, dar în condițiile în care un ajutor de miliarde de dolar a fost blocat de politicienii americani în Congres, situația a devenit tot mai gravă.

Războiul dronelor

Avioanele convenționale sunt o imagine destul de rară pe frontul din Ucraina, în condițiile în care apărarea aeriană de ambele părți e un obstacol greu de depășit. Totuși o luptă de un alt tip se poartă pe cerul Ucrainei – ambele părți încearcă să obțină un avantaj în fața celuilalt în războiul dronelor.

Dronele sunt mult mai ușor de produs și pot să supravegheze mișcările dușmanului și să-l atace cu acuratețe mai mare, iar pierderea lor nu este atât de gravă precum cea a unui aparat de zbor.

Ucraina se bucură de un „boom” în producția de drone și în inovație și dezvoltă aparate de rază lungă, tot mai avansate, în timp ce și Rusia continuă investițiile și dezvoltarea, fapt ce a ajutat-o să neutralizeze avantajul inițial al ucrainenilor.

Doar de partea ucraineană au fost produse peste 300.000 de drone anul trecut, iar peste 100.000 au ajuns pe front, conform ministrului digitalizări ucrainean, Mihailo Fedorov.

Producătorii se concentrează de acum pe drone ușoare și rapide care pot fi operate cu camere onboard. Președintele Zelenski a stabilit o țintă de producție de un milion de astfel de drone în 2024.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri