Rinat Ahmetov, proprietarul Azovstal, acum distrus de ruși, ar vrea să-și vândă super-iahtul de sute de milioane de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a promis că va ajuta la reconstruirea orașului Mariupol.
Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina Foto: Profimedia Images

Oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, proprietarul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, care a fost distrusă de bombardamentele rusești, ia în calcul să-și vândă super-iahtul care este încă în contrucție, a spus unul dintre consilierii săi.

Ahmetov așteaptă livrarea unui iaht de 150 de metri, cu numele Luminance, care este construit de producătorul de nave de lux Lürssen în Germania, potrivit The New York Times, citat de Business Insider.

Jock Mendoza-Wilson, director de relații internaționale la compania System Capital Management a lui Ahmetov, a declarat: „Având în vedere circumstanțele actuale, luăm în considerare posibila vânzare”.

Ahmetov are o avere de 7,3 miliarde de dolari, conform indicelui miliardariilor Bloomberg. Uzina lui Azovstal din Mariupol, Ucraina, a fost punctul central al unui asediu al trupelor ruse, care s-a încheiat în această săptămână.

La sfârșitul lunii aprilie, Ahmetov a declarat pentru ziarul elvețian Le Temps: „Mariupol a fost și va fi întotdeauna un oraș ucrainean. Ucrainenii apără cu înverșunare fiecare centimetru de pământ ucrainean. Sunt mândru că Azovstal este fortăreața noastră de rezistență”.

Constructorul lui Luminance, Lürssen, a construit și Șeherezada, o navă de 140 de metri în valoare de 700 de milioane de dolari, pe care oficialii americani au legat-o de președintele rus Vladimir Putin. Luminance va fi mai mare, ceea ce înseamnă că valoarea ei ar putea depăși 700 de milioane de dolari.

O persoană care a lucrat la o companie care a ajutat la construirea iahtului a declarat pentru The New York Times că lucrările au continuat și după ce Rusia a invadat Ucraina. Unii dintre membrii familiei lui Ahmetov au călătorit în Europa pentru a verifica detaliile construcției iahtului, a mai spus sursa.

Iahturilor oligarhilor ruși au fost în prim-plan de când a început războiul din Ucraina. Uniunea Europeană și SUA au confiscat sau reținut mai multe iahturi de la oligarhii ruși sancționați.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri