Rishi Sunak a ajuns la Kiev. Premierul britanic anunță un ajutor militar sporit pentru Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Rishi Sunak cu steagul Ucrainei
Rishi Sunak a ajuns la Kiev. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE 13:00 Premierul britanic a ajuns la Kiev. 

Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, se deplasează, vineri, la Kiev pentru a anunţa un sprijin sporit pentru Ucraina, cu un angajament de ajutor militar de 2,5 miliarde de lire sterline (2,9 miliarde de euro), fonduri destinate în special achiziţionării de drone militare pentru armata ucraineeană, relatează Reuters.

Regatul Unit este unul dintre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei  de la declanşarea invaziei rusești, iar premierul Sunak a declarat că guvernul britanic îşi va spori sprijinul în următorul exerciţiu financiar până la 2,5 miliarde de lire sterline, o creştere cu 200 de milioane faţă de cei doi ani precedenţi. Aceste noi fonduri ridică la aproape 12 miliarde de lire sterline ajutorul britanic pentru Ucraina de la începutul războiului.

Regatul Unit a declarat că va asigura cea mai mare livrare de drone către Ucraina din partea vreunei ţări, cele mai multe dintre aceste aparate urmând să fie fabricate la nivel local.

Cel puţin 200 de milioane de lire sterline fac parte dintr-un demers de „furnizare şi fabricare rapidă a mii de drone militare” pentru Ucraina, inclusiv „drone de supraveghere, de atac cu rază lungă de acţiune şi maritime”, potrivit guvernului britanic.

„Ministerul Apărării va lucra cu partenerii internaţionali pentru a creşte semnificativ numărul de drone furnizate pentru apărarea Ucrainei”, se arată în comunicatul guvernului de la Londra.

Guvernul britanic a mai transmis că cele două ţări vor semna, de asemenea, un acord istoric de cooperare în materie de securitate, ca urmare a unei înţelegeri a G7 în cadrul summitului NATO de la Vilnius, de anul trecut, de a oferi Ucrainei garanţii bilaterale de securitate.

Guvernu britanic transmite că acordul „oficializează o serie de măsuri de sprijin pe care Marea Britanie le-a asigurat şi va continua să le asigure pentru securitatea Ucrainei, inclusiv schimb de informaţii, securitate cibernetică, formare medicală şi militară şi cooperare industrială în domeniul apărării”. Acest acord trebuie să constituie prima etapă a unui „parteneriat de nezdruncinat de 100 de ani” între cele două ţări, potrivit comunicatului.

Sunak a declarat că Ucraina a luptat timp de doi ani pentru principiile libertăţii şi democraţiei.

„Mă aflu astăzi aici cu un singur mesaj: nici Regatul Unit nu se va clătina. Vom fi alături de Ucraina, în cele mai întunecate ore ale sale şi în vremurile mai bune care vor veni”, a spus premierul britanic.

Anunţul său vine în contextul în care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat, joi, că orice „pauză” în apărarea Ucrainei nu ar face decât să ajute Rusia să se reînarmeze şi să-i permită să „zdrobească” Ucraina.

Acest pachet urmează să fie utilizat, de asemenea, şi pentru furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune, echipamente de apărare antiaeriană, muniţie de artilerie şi securitate maritimă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri