Rusia a cumpărat drone chinezești de pe Alibaba și le-a folosit pentru atacuri în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
drona chineasca doborata in ucraina
Soldații ucraineni au doborât o dronă de fabricație chineză într-o pădure din estul Ucrainei. FOTO: Captură video CNN

Soldații ucraineni au doborât o dronă de fabricație chineză într-o pădure din estul Ucrainei și i-au dus pe jurnaliștii CNN să o vadă. Ucrainenii au spus că au doborât drona în weekend, cu armele automate AK-47.

Drona era un produs Mugin-5, un vehicul aerian comercial fără pilot (UAV) fabricat de un producător chinez cu sediul în orașul portuar Xiamen, pe coasta de est a Chinei. Astfel de drone sunt cunoscute sub numele de „drone Alibaba", pentru că au fost puse în vânzare pe site-urile de vânzări chinezești și inclusiv pe Alibaba și Taobao, prețul fiind de aproximativ 15.000 de dolari.

Mugin Limited a confirmat pentru CNN că este într-adevăr fuzelajul unui dispozitiv produs de ea şi a descris incidentul drept "profund nefericit".

Este cel mai recent exemplu de dronă civilă modernizată și transformată în armament de la invazia Rusiei în Ucraina, un semn al schimbării rapide a modelelor de război, scrie CNN.

Maksim, un soldat ucrainean, a povestit pentru CNN cum a fost doborâtă drona. El a subliniat că drona zbura foarte jos când a fost observată şi suficient de aproape pentru a fi doborâtă cu arme automate. Potrviit soldatului, drona a fost adaptată pentru a transporta o bombă.

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat pentru CNN că agenții lor aflați pe teritoriul controlat de Rusia i-au alertat că un UAV a fost lansat de acolo, îndreptându-se spre o țintă ucraineană. SBU a alertat unitățile militare cu sediul în estul Ucrainei, de lângă Sloviansk.

Sâmbătă dimineața, în jurul orei 2.00, luptătorii din Brigada 111 a Forțelor de Apărare Teritorială din Ucraina au auzit drona deasupra lor și chiar au văzut o lumină care clipea pe aeronavă. „Din cauza sunetului, a luminii de semnalizare, trupele au tras foarte mult asupra ei și au doborât drona", a declarat Maksim, unul din soldații ucraineni.

Drona s-a rupt și a suferit daune semnificative. Drona nu avea o cameră video montată, ceea ce înseamnă că nu ar fi putut fi folosită pentru supraveghere, fiind de fapt o „bombă stupidă”, conform lui Chris Lincoln-Jones, un ofițer în retragere al armatei britanice și specialist în drone militare.

El a adăugat că este încă o dovadă că Rusia nu este superputerea militară care se laudă a fi: „Pare a fi o modalitate nesofisticată, nu foarte avansată tehnologic de a efectua operațiuni”.

În ianuarie, oficialii din regiunea Lugansk, controlată de ruși, au susținut într-o postare Telegram că au doborât un Mugin-5 lansat de forțele ucrainene. Oficialii ucraineni nu au comentat acest incident, dar experții au spus că există dovezi că ambele părți ale conflictului au folosit această tehnologie.

Pe măsură ce armamentul se modernizează în timp real pe câmpul de luptă din Ucraina, companiile civile care produc aceste produse modificate acum și transformată în armament caută modalități pentru a stopa vânzarea lor în scop militar. „Nu acceptăm utilizarea astfel. Facem tot posibilul să o oprim”, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Mugin Limited.

Într-o declarație postată pe site companiei în 2 martie, Mugin Limited a transmis că „condamnă” utilizarea produselor lor în timpul războiului și că a oprit vânzarea către Rusia sau Ucraina la începutul războiului.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri