Rusia amenință Armenia după asaltul azer din Karabah: Face o mare greșeală că flirtează cu Occidentul

Data publicării:
Putin îi arată drumul lui Pașinian
Dictatorul rus, alături de prim-ministrul armean, Nikol Pașinian. Foto: Profimedia Images

Regimul de la Kremlin l-a atacat pe premierul armean, Nikol Pașinian, luni, spunându-i că este de vină pentru victoria Azerbaidjanului în Karabah și i-a reproșat faptul că „a flirtat cu Occidentul”, relatează Reuters.

Paşinian a declarat, duminică, într-un discurs către naţiune, că Rusia a eşuat în Armenia prin faptul că nu a oferit mai mult ajutor pentru a evita criza din Karabah, adăugând că va trebui să transforme alianţele de securitate ale Armeniei. La rândul său, ministerul de externe rus a răspuns printr-un atac la adresa lui Pașinian.

„Suntem convinşi că autorităţile armene fac o enormă eroare încercând conştient să distrugă legăturile ruso-armene, care au multiple faţete şi au fost fondate în urmă cu secole, şi făcând din ţara lor un ostatic al jocurilor politice ale Occidentului”, a transmis diplomaţia lui Putin într-un comunicat. Regimul criminal de la Kremlin e supărat de mai multe luni pentru că Armenia a început să se îndepărteze și să rupă relațiile toxice cu Rusia. Există inclusiv suspiciuni că Rusia a fost cea care a dat undă verde asaltului azer din Karabah, în dauna aliatului său.

Rușii, care dispun de o forţă de menţinere a păcii de 2.000 de soldaţi în regiune, a declarat că Paşinian încearcă să se absolve de „responsabilitate pentru eşecurile sale proprii pe planul politicii externe şi interne, dând vina pe Rusia”.

„Ultimele declaraţii ale lui Nikol Paşinian confirmă concluziile noastre precedente, indicând că procese inspirate de Occident şi incitate de Armenia şi care distrug propria lor ţară şi relaţiile noastre bilaterale nu sunt episodice, ci sistematice”, a mai transmis ministerul de externe al lui Putin.

„Aceste demersuri destinate să lanseze o nouă politică pro-occidentală sunt justificate de Armenia fără probe prin aşa-zisele erori comise de Rusia”, se afirmă în document.

Pașinian a denunțat „ineficiența” alianței Armeniei cu Rusia

Cu o zi în urmă, Nikol Paşinian a reproşat implicit Rusiei lipsa sa de sprijin, calificând drept „ineficiente” alianţele actuale ale ţării sale, în special cu Rusia. Armenia face parte din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alături de Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Rusia.

Remarcile lui Paşinian despre transformarea alianţelor arată faptul că el se pregăteşte să abandoneze alianţa Armeniei cu Rusia pentru a se îndrepta spre Occident, a mai transmis diplomația rusă.

Rușii spun că Paşinian „s-a eschivat să lucreze cu Rusia şi Azerbaidjanul şi a fugit în schimb spre Vest” pentru a rezolva criza din Karabah şi că autorităţile de la Erevan au „alimentat o isterie antirusă în mass-media armeană”.

Totodată, Rusia a negat şi presupunerile că ar avea vreo legătură cu protestele de la Erevan, susţinând că nu Rusia alimentează „revoluţiile colorate” (n. red. - aşa cum numeşte regimul criminal de la Kremlin contestările în masă în spaţiul ex-sovietic), ci Occidentul.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri