Rusia anunță că va relua cursurile de pregătire militară în școli. Ce „materii” vor învăța elevii ruși

Data publicării:
studenți ruși admiră o armă de asalt AK-101 la o expoziție de armament din Rusia
Studenți ruși admiră o armă de asalt AK-101 la o expoziție de armament din Rusia. Foto: Profimedia Images

Rusia anunță că va relua cursurile de pregătire militară în școli, de anul viitor. Anunțul a fost făcut de ministrul rus al Educației, Serghei Kravstov, conform ministerului britanic al Apărării.

Decizia reprezintă, practic, o revenire la vechea programă școlară sovietică, de pe vremea URSS, la care s-a renunțat în 1993. Astfel, cursurile de pregătire militară vor fi reincluse în viitoarea programă școlară și vor fi reluate odată cu începerea noului an școlar din septembrie 2023.

În perioada fostului URSS, elevii erau obligați să învețe cum să se comporte în cazul unui atac nuclear sau chimic, cum să acorde primul ajutor, cum să monteze și să demonteze un Kalașnikov și participau inclusiv la ședințe de tragere cu respectivele arme de asalt.

„Oficialii ruși au încercat să reînvie această tradiție în 2014, după invazia și ocuparea Crimeii, în speranța că o astfel de inițiativă ar îmbunătăți calitatea viitoriilo recruți din armat rusă”, se arată într-o postare publicată pe contul de Twitter al ministerului britanic al Apărării.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar calitatea recruților din armata rusă rămâne precară, militarii având un moral scăzut și instruire minimă.

În plus, astfel de cursuri i-ar obișnui din timp pe elevi și pe studenți cu instrucția militară, încă dinaintea recrutării propriu-zise și ar putea, de asemenea, să sporească numărul de entuziaști care doresc să fie mobilizați în armata rusă.

Ministerul rus al Apărării susține ideea reintroducerii cursurilor de pregătire militară în școlile din Federația Rusă și a precizat că cel puțin 140 de ore pe an ar trebui alocate programei de studii militare.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri