Rusia anunță pentru a treia oară de la începutul războiului câți soldați au murit în Ucraina, un bilanţ mult sub estimările occidentale

Data publicării:
soldati ucrainei si obuzier rus capturat
Soldații ucraineni au găsit cantități impresionante de armament lăsate în urmă de ruși în Harkov. Foto: Twitter

Rusia a recunoscut miercuri un bilanţ de 5.937 de soldaţi ucişi de la începutul ofensivei în Ucraina la sfârşitul lunii februarie, un bilanţ mult sub estimările ucrainene şi occidentale, potrivit AFP.

„Pierderile noastre până la ora actuală sunt de 5.937 de morţi”, a declarat ministrul apărării, Serghei Şoigu, într-un interviu la postul public de televiziune Rossia-24, în care a afirmat că Rusia nu se luptă „atât cu Ucraina, cât cu Occidentul” pe teritoriul statului vecin, scrie Agerpres.

Ultimul bilanţ anunţat de Ministerul Apărării rus consemna la sfârşitul lunii martie 1.351 soldaţi ucişi.

Potrivit celui mai recent bilanț al ucrainenilor, rușii ar fi pierdut în luptă peste 55.000 de soldați.

Declaraţiile lui Şoigu intervin la câteva minute după decizia preşedintelui Vladimir Putin de a decreta mobilizare militară parţială în ţară.

„Mobilizarea parţială” preconizată să intre în vigoare miercuri nu îi vizează decât pe bărbaţii cu experienţă militară, nu pe recruţi şi nici pe studenţi, a precizat Serghei Şoigu, care a spus că armata rusă se poate baza pe o rezervă de 300.000 de oameni care vor fi instruiţi înainte de a fi trimişi să lupte.

Citește și De teamă că Putin va anunța mobilizare generală, rușii caută pe Google „cum să fugi din Rusia” și „cum să scapi de armată”

Este vorba, potrivit ministrului rus, de „un pic mai mult de 1%” din numărul persoanelor care pot fi mobilizate în ţară, estimat la circa 25 de milioane de persoane.

Aceste întăriri vor fi desfăşurate pentru a „consolida” şi „controla” liniile din spate, lungimea „unei linii a frontului care este de peste 1.000 km” în sudul şi estul Ucrainei.

Această decizie intervine în timp ce forţele ucrainene au efectuat o serie de operaţiuni ofensive în septembrie, forţând în special retragerea armatei ruse în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei.

Rusia a lansat o ofensivă în Ucraina, afirmând că vrea să apere acolo populaţiile rusofone care ar fi oprimate de o putere „nazistă” şi pentru a „demilitariza” ţara. Ceea ce se întâmplă în Ucraina este, de fapt, un război de cucerire, primul de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri