Rusia apelează la o nouă tactică pentru a bombarda Ucraina. Eficiența sistemelor de apărare ucrainene a scăzut chiar și sub 50%

Data actualizării: Data publicării:
Rachetă Iskander folosită de trupele ruse
Rachetă balistică Iskander. Foto: Profimedia Images

Rusia a bombardat marți trei orașe din Ucraina, omorând șapte civili și rănind peste 60. Ar fi doar un alt atac lansat de forțele aeriene ale invadatorului dacă nu am lua în calcul numărul foarte mare de rachete lansate și noile tactici folosite pentru a copleși sistemele de apărare antiaeriană ale ucrainenilor, scrie El Pais.

Încă de vara trecută, armata rusă și-a construit un arsenal vast de bombe pentru drone și rachete. Acum, Rusia folosește aceste arme pentru a lovi adânc în spatele liniei frontului, dar este o strategie în schimbare.

Rezultatul s-a văzut marți: forțele aeriene ale Ucrainei au doborât 21 din cele 41 de rachete lansate de ruși înspre Kiev. Doar jumătate din țintele inamice au fost interceptate – cu mult sub eficiența de 80% atinsă în 2023.

Rezultate asemănătoare s-au înregistrat în atacurile din 8 ianuarie: Rusia a lansat 59 de proiectile, inclusiv rachete și drone kamikaze Shahed, și doar 40% dintre ele au fost interceptate.

Orașul lovit cel mai tare marți a fost Harkov, aflat la doar 40 de kilometri de granița cu Rusia. Cinci persoane au murit și 40 au fost rănite după ce mai multe blocuri au fost lovite.

Russian Missiles Target Kharkiv
Orașul Harkov nu a fost lovit doar de rachetele obișnuite S-300 și S-400 lansate din Belgorod, ci și de Iskander și Kh-22, lansate din bombardiere care au decolat din Briansk și Oriol. Foto: Profimedia Images

Rusia a lansat rachetele de la sol și din bombardiere care au decolat din cinci regiuni rusești diferite. Spre deosebire de tactica folosită în lunile precedente, când rachetele erau lansate în valuri separate, atacurile de marți au venit aproape simulat, potrivit purtătorului de cuvânt al administrației militare de la Kiev, Mihail Șamanov.

Rusia a lansat rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555 din Marea Caspică. Atunci când au ajuns în spațiul aerian țintă, rachete balistice Iskander au fost lansate din provinciile Belgorod și Voronej.

Rachetele Iskander, care pot depăși viteza sunetului, au ajuns în spațiul aerian al Kievului atunci când sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei doborau rachetele de croazieră.

Sistemul din Kiev – cel mai protejat oraș din Ucraina – a oprit atacul, dar nu la fel s-a întâmplat și în Harkov. Apropierea de teritoriul rusesc îl face mult mai vulnerabil, dar, de această dată, nu a fost lovit doar de rachetele obișnuite S-300 și S-400 lansate din Belgorod, ci și de Iskander și Kh-22, lansate din bombardiere din Briansk și Oriol. Acestea au provocat cele mai mari pierderi.

Primul semn de alarmă că Rusia și-a schimbat strategia de atac a venit pe data de 29 decembrie. 122 de rachete au fost lansate asupra orașelor ucrainene, dar 70% dintre ele au fost doborâte. Atacul a fost lansat din diferite regiuni din Rusia și în mai multe valuri.

39 de persoane au murit și peste 160 au fost rănite. Una dintre rachete a zburat peste 40 de kilometri prin spațiul aerian al Poloniei. Avioane de luptă poloneze au decolat marți dimineața în cazul în care Rusia avea de gând să invadeze din nou spațiul aerian al Poloniei.

US Patriot Missile Launchers Installed At Rzeszow-Jasionka Airport
Eficiența sistemelor de apărare antiaeriană ale Ucrainei a scăzut și din cauză că au mai rămas fără muniție pentru sistemele Patriot. Foto: Profimedia Images

În ultimele luni, Rusia a introdus tactica prin care bombardează aceeași țintă din diferite direcții. Această metodă face ca apărarea antiaeriană să își coordoneze operațiunile mult mai greu.

Una dintre obiectivele bombardamentelor rusești este acela de a îi lăsa pe ucraineni fără muniție. Forțele aeriene ucrainene au avertizat pe 8 ianuarie că faptul că nu mai au destule rachete Patriot a scăzut eficiența sistemelor de apărare.

Rachetele Patriot sunt principala armă pe care Ucraina o folosește pentru apărarea antiaeriană, urmate fiind de rachetele germane Iris-t și cele norvegiene Nasams.

Din cauza întârzierii ajutoarelor financiare și militare din Occident, trupele Kievului au fost nevoite să treacă în poziții defensive pe aproape întreaga linie a frontului și chiar s-au retras puțin pe alocuri în provinciile Donețk și Harkov.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri