Rusia expulzează doi diplomați bulgari, ca reacție la o decizie similară a Guvernului de la Sofia

Data actualizării: Data publicării:
steagul bulgariei și al rusie desenate pe un zid crăpat
Foto: Profimedia Images

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, marţi, expulzarea a doi diplomaţi bulgari, ca reacţie la o decizie similară a Guvernului de la Sofia, scrie The Moscow Times.

Bulgaria a expulzat luna trecută doi diplomaţi ruşi după descoperirea şi destructurarea unei reţele de spionaj a Rusiei. Procurorii bulgari au inculpat şase persoane, printre care foşti şi actuali ofiţeri din serviciul de informaţii militare, pentru spionaj în favoarea Rusiei.

Astfel, Rusia a hotărât să facă același lucru, expulzând doi diplomați bulgari. Potrivit Ministerului de Externe de la Moscova, decizia Rusiei îi vizează pe secretarul I al serviciului consular şi secretarul I al ambasadei Bulgariei responsabil cu probleme comerciale şi economice. Cei doi au acum 72 de ore la dispoziție pentru a părăsi țara.

„Această măsură este un răspuns la decizia nefondată a părţii bulgare de a declara doi angajaţi ai ambasadei ruse la Sofia persona non grata”, adaugă MAE rus.

Bulgaria nu a fost singura țară care a luat această măsură. În ultimele săptămâni, SUA, Polonia, Austria, Olanda, Norvegia și Suedia au expulzat si ele diplomați ruși din cauza presupusului spionaj.

Tensiunile Rusiei au crescut în special cu Republica Cehă în ultimele zile, Praga expulzând sâmbătă 18 diplomați ruși care au fost acuzați de autoritățile locale de spionaj.

Rusia a răspuns duminică declarând 20 de angajați ai ambasadei cehe la Moscova „persona non grata”.

Citiți și: Cehia le cere aliaţilor săi din UE şi NATO să expulzeze și ei diplomaţi ruşi

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri