Rusia încearcă să recruteze spioni în bisericile americane: „Voiau să-i șantajeze ca să lucreze pentru Kremlin”

Data publicării:
preot ortodox cu o cruce in mana
Rușii încearcă să șantajeze membrii bisericilor. FOTO: Profimedia Images

Rușii au încercat să recruteze spioni în bisericile din Statele Unite, ceea ce a dus la o intervenție a FBI. Ei ar fi avut informații personale despre membrii bisericilor, pe care voiau să le folosească pentru a-i șantaja, potrivit unui raport recent, citat de Newsweek.

FBI a avertizat parohiile ortodoxe ruse și creștin-ortodoxe grecești despre posibilele eforturi ale spionilor ruși de a folosi bisericile lor pentru recrutare. Un presupus agent rus ar fi fost dispus să-i șantajeze pe membrii bisericii.

Această religie este populară în Rusia și Ucraina, dar mai ales în Rusia. Ramura rusă a bisericii a susținut, de asemenea, public invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, care a provocat fricțiuni cu parohiile din întreaga lume. Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, a stârnit, de asemenea, controverse pentru legăturile sale cu Putin, precum și pentru o predică care a îndemnat trupele mobilizate să „meargă cu curaj pentru a-și îndeplini datoria militară”.

Documentele FBI „identifică și evidențiază activitățile unui membru senior al Departamentului de Relații Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, pe care FBI îl suspectează că are legături cu serviciile de informații rusești.”

Rușii încearcă să șantajeze membrii bisericilor 

„FBI se întâlnește în mod regulat și interacționează cu membrii comunității. Facem acest lucru pentru a spori încrederea publicului în FBI, pentru a atrage cooperarea publicului pentru a lupta împotriva activității criminale, pentru a furniza informații în sprijinul eforturilor de prevenire a criminalității și pentru a deschide linii de comunicare pentru a ajuta FBI să devină mai receptiv la preocupările comunității", a declarat FBI pentru Newsweek.

FBI mai adaugă că există motive să se suspecteze că un înalt oficial din Departamentul pentru Relații Externe al Bisericii din Rusia, care a călătorit recent în America, este un „ofițer de informații rus care operează sub acoperire”.

Obiectivul său în Statele Unite a fost să recruteze membri în Biserica Ortodoxă Rusă și în alte biserici ortodoxe”, au scris Soldatov și Borogan.

Oficialul ar fi fost oprit și percheziționat de ofițerii vamali și de protecție a frontierelor din SUA când a ajuns în Statele Unite în 2021. El ar fi fost în posesia unor documente legate de serviciul de informații externe al Rusiei și de agenția sa de informații militare. El ar fi avut dosare despre membrii bisericii cu scopul de a-i șantaja să lucreze pentru Kremlin.

Potrivit FBI, cetățeanul rus avea, de asemenea, dosare despre angajații bisericii, inclusiv informații biografice detaliate despre ei și membrii familiilor lor – informații care ar putea fi folosite pentru a șantaja angajații bisericii să participe la operațiuni de spionaj”.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri