Rusia închide consulatul polonez din Smolensk. Mateusz Morawiecki: „Vom răspunde pe măsură”

Data publicării:
Barbed wire separating the flags of Poland and Russia
Foto: Profimedia

Rusia a anunţat vineri închiderea agenţiei consulare poloneze din oraşul Smolensk (vestul Federaţiei Ruse), ca răspuns la „acţiunile neprietenoase” ale autorităţilor poloneze. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a transmis că ţara sa va răspunde pe măsură.

Decizia guvernului rus a fost publicată vineri pe portalul oficial de informaţii juridice al ţării, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

În declaraţiile difuzate de agenţia Interfax, guvernul rus a indicat că, „drept rezultat al acţiunilor neprietenoase ale guvernului polonez, care au caracter antirus, (autorităţile poloneze - n.r.) au luat măsuri pentru confiscarea ilegală a bunurilor diplomatice ruse de pe teritoriul polonez şi s-a redus semnificativ prezenţa diplomatică a Rusiei” în această ţară.

Astfel, închiderea misiunii consulare din Smolensk va permite „să se refacă paritatea instituţiilor consulare ruse în Polonia şi a celor poloneze în Rusia”, potrivit Moscovei.

În mai, Ministerul de Externe rus l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei Poloniei la Moscova, Jacek Sladewski, pentru a protesta faţă de „preluarea cu forţa” a unei instituţii şcolare ruse din Varşovia.

Totodată, Moscova a ameninţat Varşovia cu represalii „dure”, după confiscarea clădirii care adăpostea un centru de învăţământ gimnazial pentru copiii angajaţilor din corpul diplomatic rus.

Polonia va răspunde pe măsură dacă Rusia îi închide misiunile diplomatice, a reacţionat vineri premierul de la Varşovia.

„Primim cu regularitate informaţii despre acţiuni diplomatice agresive din Rusia. Dacă se ajunge până la urmă până într-acolo încât Rusia să înceapă să lichideze birourile noastre, vom răspunde pe măsură”, a avertizat Mateusz Morawiecki într-o conferinţă de presă.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri