Rusia, „indignată” de planurile Franţei de a crea un tribunal pentru crime de război. „Să facă o instanță pentru propriile sale crime”

Data publicării:
serghei lavrov
Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei. Foto: Profimedia Images

Rusia s-a declarat vineri „indignată” de declaraţiile Franţei potrivit cărora a început să lucreze cu parteneri europeni şi ucraineni la crearea unei instanţe speciale care să judece crimele comise de ruşi în Ucraina. Moscova califică poziţia Parisului drept „ipocrită”.

„Ne exprimăm indignarea faţă de declaraţia Ministerului francez pentru Europa şi Afaceri Externe cu privire la planurile de a crea un fel de «tribunal special pentru crimele de agresiune ale Rusiei»”, susţine diplomaţia rusă într-un comunicat citat de EFE, potrivit Agerpres.

Parisul a anunțat miercuri că guvernul francez a „început să lucreze cu partenerii noştri europeni şi ucraineni privind crearea unui Tribunal Special pentru crima de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei”, cu scopul de a obţine un consens cât mai larg posibil cu privire la acest proiect în rândul membrilor comunităţii internaţionale.

Rusia susţine că „ţările occidentale au decis să impulsioneze ideea creării unei alte instanţe «judiciare» vădit politizate”, care - în opinia sa - „nu are nimic de a face cu justiţia”, conform textului citat.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a calificat drept „cinice” declaraţiile Parisului, căci, spune el, Franța „refuză să vadă numeroase cazuri de război documentate ale forţelor armate ucrainene muşamalizate în mod deliberat”.

Moscova califică de asemenea drept „ipocrit” faptul că Occidentul vorbeşte despre consecinţele umanitare ale ostilităţilor din Ucraina, în timp ce „crimele SUA şi ale aliaţilor lor în Iugoslavia, Irak, Libia, Siria şi alte ţări au provocat numeroase victime civile cu armele produse de companii industriale de apărare americane şi europene (...)”.

Rusia mai susţine că „francezii au comis crime de război în perioada colonialismului, în Algeria în timpul războiului de independenţă, în Indochina şi în Libia, care au rămas nepedepsite şi astfel privează Franţa de dreptul moral de a face astfel de declaraţii”.

„Recomandăm ca Parisul să înceapă prin crearea unei instanţe speciale pentru propriile sale crime comise în cursul războaielor coloniale, în diferitele operaţiuni punitive şi în intervenţiile din diverse părţi ale lumii”, susţine MAE rus în comunicatul său, adăugând că un „mecanism cvasijudiciar nu va avea niciodată jurisdicţie asupra Rusiei”.

Reacţia MAE rus intervine în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat într-o vizită oficială în SUA, a confirmat - joi, într-un interviu la canalul ABC - că în următoarele zile intenţionează să discute cu Vladimir Putin.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri