Video Rusia răspunde la cererile României de a recupera Tezaurul cu un documentar de propagandă al Armatei: „Sunteți datori față de noi”

Data actualizării: Data publicării:
Подписание советско-румынских документов в Бухаресте, 1976 год
Leonid Brejnev și Nicolae Ceaușescu, la București (1976). Foto: Profimedia Images

Rusia răspunde cu un documentar cererilor repetate ale României pentru restituirea tezaurului de la Moscova. A fost realizat de Zvezda, televiziunea armatei ruse. Concluzia: Nu au niciun tezaur de dat înapoi, de fapt România e datoare Rusiei. În urmă cu o lună, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, anunța lansarea unui lobby internațional, prin care BNR va organiza mai multe evenimente care să reafirme „mai ales în plan internațional, că România are un drept de creanță deplin valabil asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917”.

- „3 septembrie 1965. La Moscova sosește o delegație guvernamentală română, condusă de secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceaușescu. Dar încă de la prima întâlnire cu delegația sovietică condusă de Leonid Brejnev, românii l-au uimit la propriu. Ei au cerut pe neașteptate returnarea Tezaurului românesc, care, potrivit lor, s-ar afla la Moscova de aproape 50 de ani”.

-„Brejnev a sărit în sus și a spus: «Ce aur? Nu știm de niciun aur. Despre ce fel de aur este vorba?». Brejnev a spus conform protocolului românesc al întâlnirii, că românii datorează Uniunii Sovietice mai mult decât le datorăm noi românilor. Românii ne sunt datori încă din 1917 aproximativ 300 de milioane de dolari, deci aproximativ 274 de tone de aur.

-„Iar pagubele pe care românii le-au provocat Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit lui Brejnev, se ridicau la o sumă care era de 100 de ori mai mare decât cea despre care e vorba astăzi. Despăgubirile plătite de România către URSS în comparație cu valoarea pagubelor au fost doar simbolice”.

-„La data de 1986, Uniunea Sovietică a transferat cumulativ către România aproximativ 64 de tone de aur”.

-„Partea rusă este în continuare convinsă că în perioada sovietică România și-a recuperat toate operele de artă și valorile istorice. În ceea ce privește aurul, valoarea acestuia a fost inclusă în suma despăgubirilor românești, datorate URSS după cel de-al Doilea Război Mondial. Din documentele de arhivă rezultă că, în general, România încă avea o datorie față de Uniunea Sovietică”.

-„Toate dovezile sunt acolo, că România este datoare față de noi”.

Isărescu: Documentele originale sunt în seiful guvernatorului BNR încă din 1922

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „În acest an, ne-am propus organizarea mai multor evenimente prin care să reafirmăm, mai ales în plan internațional, că România are un drept de creanță deplin valabil din punct de vedere istoric și juridic asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917.

Principala noastră preocupare, a BNR, a fost să facem cunoscute documentele pe care le deținem referitoare la această problemă. Mă refer la documentele originale, subliniez originale pentru că la început au fost chiar contestate că ar fi originale, reunite în dosarul special care se păstrează în seiful guvernatorului BNR încă din 1922 și dosarul a fost predat din mână în mână, de la un guvernator la altul, din 1922, inclusiv în perioada comunistă”.

Pîrvulescu: Nu vom putea recupera Tezaurul de la acest regim

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Întotdeauna, fie că vorbim de Uniunea Sovietică, fie că vorbim despre Rusia și a lui Elțîn și a lui Putin au refuzat să accepte că au o datorie față de noi. În timpul Primului Război Mondial, atunci când autoritățile române au trebuit să se retragă la Iași, când exista riscul ca germanii să spargă frontul de la Mărășești-Mărăști-Oituz, s-a luat decizia ca aurul, ceea ce avea BNR, să fie transferat în Rusia. Era aliata noastră, apoi a urmat Revoluția din 1917, revoluția din februarie, apoi Revoluția Bolșevică, iar bolșevicii au confiscat aurul. Nu aveam niciun fel de datorie. Este vorba despre o acțiune cu rea-voință, pentru că Lenin așa a considerat la momentul respectiv, noi nu am insistat permanent. Am reușit să recuperăm Cloșca cu Puii de Aur, o parte din Tezaur, din operele de artă, dar, în continuare, aurul a rămas acolo.

Faptul că încearcă să demonstreze acum că datoriile noastre de război, reparațiile, după ce au secătuit economia României, au distrus România. România, vreme de mai bine de un deceniu după 1945 a funcționat numai pentru a plăti această datorie. Întreg petrolul românesc, pe vremea când România era prima producătoare de petrol din lume, se ducea în Rusia. Fabricile românești au luat drumul Rusiei. Ni se spune că nu ne-am plătit datoriile față de Rusia. Este jignitor. Este încă o jignire pe care Rusia o aduce României.

Simte nevoia să-i răspundă lui Mugur Isărescu? E un lucru bun. Înseamnă că contăm. Pentru că dacă n-am fi contat, nu ne-ar fi răspuns. Fac un film de propagandă? Înseamnă că au nevoie să-și convingă compatrioții că au totuși un oarecare drept asupra acestora. Vor să ne provoace? Vladimir Putin răspundea, atunci când s-a afirmat - a făcut multe comentarii – că s-ar pune problema atacării unor state NATO, că este o absurditate. Și este o absurditate. De fapt, Rusia este într-un moment dificil. Nu vom putea recupera Tezaurul de la acest regim, dar nu știm ce va urma”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri