Rusia, reacție la protestele din Kazahstan: „Urmărim îndeaproape evenimentele din ţara vecină şi frăţească”

Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev. Foto: Profimedia Images

Rusia a îndemnat miercuri la „dialog” în Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală, unde au izbucnit tulburări fără precedent din cauza majorării preţului la gaz, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

„Urmărim îndeaproape evenimentele din ţara vecină şi frăţească”, a transmis Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

„Suntem în favoarea unei soluţii paşnice a tuturor problemelor în cadru legal şi constituţional şi prin dialog, nu prin revolte de stradă şi încălcarea legilor”, a adăugat diplomaţia rusă.

Citește și Haos în Kazahstan. Protestatarii au preluat aproape total controlul în Almatî. Clădiri ocupate sau incendiate, internetul a fost oprit

Tulburările care au izbucnit duminică într-un oraş de provincie din Kazahstan s-au extins în noaptea de marţi spre miercuri în capitala economică Almatî, unde aproape 5.000 de persoane au fost dispersate de poliţie cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene.

Manifestaţiile de protest sunt rare în Kazahstan, o ţară autoritară unde adunările trebuie să primească autorizaţie prealabilă din partea autorităţilor.

Ministerul de Externe rus şi-a exprimat speranţa într-o „revenire la normal cât mai curând posibil a situaţiei din ţară, de care Rusia este legată prin relaţii de parteneriat strategic şi de alianţă, precum şi prin contacte fraterne şi umane”.

Kazahstanul are o importanţă crucială pentru Rusia ca partener economic, iar fostul preşedinte Nursultan Nazarbaev, care a condus ţara până în 2019 dar păstrează o mare influenţă, este un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri