Rusia susține că a interceptat mai multe avioane franceze aproape de granița sa din Marea Neagră

Data publicării:
Avioane în formație
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Rusia susține că a interceptat trei avioane militare franceze care se apropiau de frontiera sa, deasupra Mării Negre. Incidentul vine într-un context de tensiuni sporite între Franța și regimul de la Kremlin, în contextul declarațiilor recente ale președintelui Emmanuel Macron.

„La apropierea avionului de vânătoare rusesc, aparatele militare străine au făcut stânga împrejur”, a anunţat ministerul apărării rus înt-un comunicat, precizând că acestea erau două aparate Rafale şi un avion radar al armatei franceze.

”Aparatul rusesc s-a întors fără probleme pe aerodromul său. Nu a existat o încălcare a frontierei statului rus”, a mai precizat ministerul de la Moscova.

Interceptarea este o operaţiune ce vizează să se vină în întâmpinarea unui avion considerat că se află prea aproape de un spaţiu aerian sau că a pătruns în acesta. Incidentele ce implică avioane rusești şi aparate ale statelor din NATO, din care face parte Franţa, sunt relativ frecvente şi au avut loc încă înainte de izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Ele au adesea loc deasupra Mării Negre, dar şi în Marea Baltică şi alte zone.

Incidentul de marţi vine însă în condiţiile în care preşedintele francez, Emmanuel Macron, nu a exclus, săptămâna trecută, posibilitatea de a fi trimise trupe occidentale în Ucraina, o eventualitate respinsă de majoritatea aliaţilor occidentali.

Chiar dacă Macron și-a asumat, ulterior, afirmaţiile sale în ciuda controversei, el a dat asigurări, marţi, că nu doreşte o „escaladare” cu Rusia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri